FC Utrecht gaat verdienen aan aankoop stadion: 'Maar daarvan kopen we deze winter geen nieuwe spelers'

© RTV Utrecht
Utrecht - "Veel." Algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht antwoordt kort maar krachtig op de vraag hoeveel het FC Utrecht heeft gekost om eigenaar te worden van stadion Galgenwaard. Hoeveel, dat meldt hij niet, ook niet op de vraag wat het FC Utrecht oplevert. "Ook heel veel."
Wat wel duidelijk is, is dat door de aankoop van het stadion de jaaromzet, nu iets meer dan 28 miljoen euro, aanzienlijk omhoog zal gaan. Het verleidde Van Es tijdens de persconferentie tot de uitspraak dat hij hoopt dat op het nieuw aan te leggen stadionplein in de toekomst de Champions League-huldiging kan plaatsvinden. "Dat was Utrechtse humor", zei hij later in het interview. "Maar ik zou er wel enorm van genieten."
Op de vraag of de zo vaak aangekondigde aanval op de top drie nu dan wel ingezet kan worden blijft de directeur ook voorzichtig. "Frans van Seumeren heeft dat vaak uitgelegd, die wil altijd vooruit, die wil ons uitdagen. Frans wil zorgen dat de club groot blijft denken. Hij denkt graag groot. Wij zijn voorlopig een club die jaarlijks tussen de vijfde en achtste plaats wil eindigen."
Van Es ziet behalve financiële ook emotionele waarde in de aankoop van de Galgenwaard. "Het stadion is 87 jaar oud, de club 53 jaar. Ze zijn nu eindelijk echt samen", aldus Van Es. Hij refereert daarbij aan mooie sportieve momenten uit het verleden, zoals de Europese wedstrijden tegen Liverpool en Zenith Sint Petersburg. "Maar daar hoort ook bij dat onze oud-speler Henny van Schoonhoven hier vlak voor zijn overlijden een wedstrijd bijwoonde, de dood van David di Tommaso en de dag dat we met zijn allen de tramaanslag hebben herdacht."
(tekst gaat verder onder de video)
FC Utrecht-directeur Van Es over de aankoop van het stadion
Eén van de direct benoembare financiële gevolgen is het feit dat FC Utrecht geen huur meer hoeft te betalen. "Een huis kopen is beter dan huren", zegt Van Es daar over. De club betaalde tot nu zo'n 2,5 miljoen euro aan huur. "Dat valt weg. Maar waar voorheen de verhuurder opdraaide voor het onderhoud, moeten we dat nu zelf doen. We schatten dat in om ongeveer een miljoen euro per jaar." De netto winst voor FC Utrecht is hier dus anderhalf miljoen.
Maar, zo stelt Van Es, dat betekent niet dat technisch-directeur Jordy Zuidam deze winterstop miljoenen te besteden heeft voor het aantrekken van nieuwe spelers. "Nee, er is geld binnen gekomen om stenen te kopen. De aandeelhouders van FC Utrecht geven de club geld, da's geen lening, en van dat geld is het stadion gekocht. Voor alle andere uitgaven volgen we gewoon de eerder gemaakte afspraken."
Tenslotte zegt Van Es nog iets over de naam van het stadion. Veel Nederlandse stadions veranderen om de haverklap van naam omdat er weer een nieuwe sponsor is die zijn naam aan het stadion verbindt. Zo heeft het stadion van eerstedivisionist Telstar in de afgelopen vijf jaar drie verschillende namen gehad, terwijl het echt nog steeds hetzelfde stadion is. "We hebben afgesproken dat stadion Galgenwaard gewaarborgd blijft. Het is een naam die 87 jaar bestaat, en die naam moet altijd blijven."