Buitenlandse media: 'Hercules staat op de Olympus, Ajax daalt af naar de hel'

© ANP GERRIT VAN KEULEN
Utrecht - De sensationele 3-2 winst van Hercules op Ajax en de uitschakeling van de Amsterdamse club in de beker is ook in de buitenlands media breed uitgemeten. Nooit eerder verloren de Amsterdammers in de KNVB-beker van een amateurclub. Hercules was in Utrecht zeer verrassend te sterk voor de twintigvoudig bekerwinnaar.
"De gifbeker is nog steeds niet leeg bij Ajax", schreef de Spaanse sportkrant Marca. "De Amsterdammers, die in oktober nog onderaan de Eredivisie stonden, stegen de afgelopen weken naar de vijfde plaats. Maar na het bezoek aan Hercules, dat op het vierde niveau uitkomt in Nederland, zijn ze terug bij af. Hercules staat op de Olympus, Ajax daalt af naar de hel."
"Blamage im Pokal: Ajax Amsterdam scheitert an Viertligist Hercules!", kraait het Duitse Kicker. Vrij vertaald: Schaamte in de beker: Ajax Amsterdam faalt tegen vierdeklasser." Ook de Duitsers kunnen niet geloven wat er zich in Utrecht heeft afgespeeld. "Een verplicht nummertje veranderde in een historische schande: voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse bekervoetbal faalde recordwinnaar Ajax door toedoen van een amateurclub."
Amateurs zorgen voor geweldige stunt in de Nederlandse beker
BBC
Volgens de BBC kreeg Ajax te maken met "een van de grootste stunts uit de clubhistorie". "Amateurs zorgen voor geweldige stunt in de Nederlandse beker", staat er boven het artikel. Persbureau Reuters schreef dat "het slechte seizoen almaar slechter is geworden" en het Duitse persbureau dpa heeft het over een "diepe sportieve crisis die maar voort blijft duren".
Ajax leed dit kalenderjaar veertien nederlagen, waarvan de 3-2-nederlaag tegen Hercules van gisteren ongetwijfeld de pijnlijkste was.