Burgemeester Dijksma 'niet blij' met blokkade van Westplein door klimaatactivisten, maar zegt ook dat ze daar niets tegen kon doen

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Utrecht - Het was niet de bedoeling en ze is er ook niet blij mee: de blokkade van het Westplein door demonstraten van Extinction Rebellion. Ze reageert daarmee op vragen uit de gemeenteraad. Oppositiepartijen onder aanvoering van Cees Bos (Stadsbelang Utrecht) wilden van de burgemeester weten waarom ze niet ingreep toen betogers op het Westplein gingen liggen.
De overlast was volgens de burgemeester niet groot genoeg om de betoging door de politie te laten ontbinden. De demonstratie was gericht tegen een bedrijf bij de Daalsesingel. Daarvoor was toestemming verleend, maar op enig moment maakte een groepje demonstranten zich los en blokkeerde eerst de Daalsetunnel en daarna het Westplein.
"Is het college het met de indienende fracties eens dat in dit geval er geen sprake was van a standard situation of a peaceful assembly en had kunnen worden ingegrepen?” vroeg Bos aan de burgemeester. Hij verwees daarmee naar het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens waarin het demonstratierecht is geregeld. Bos vindt dat het geen vreedzame demonstratie is als willekeurige burgers ernstig worden belemmerd in hun dagelijks doen en laten.

Schuren

Dijksma gaf aan dat demonstraties in Utrecht zo veel mogelijk worden gefaciliteerd, ook als de demonstratie schuurt of hinder oplevert. Ook zei ze dat wetgeving en uitspraken van rechters aangeven dat het inperken van een demonstratie slechts heel beperkt mogelijk is. Rechters staan blokkades steeds vaker toe, zei ze. Daarom besloot de burgemeester om niet in te grijpen bij de demonstratie. Ook was er waarschijnlijk onvoldoende politiecapaciteit om veel betogers te arresteren.
Op vragen van GroenLinks zei de burgemeester dat er een goede afstemming was met de organisatoren van de demonstratie. "Tot het moment dat dat groepje ging lopen en liggen. En dat was geen onderdeel van de goede afspraken en daar vind ik ook wel wat van", zei Dijksma.