Esma Kendir neemt afscheid van Utrechtse gemeenteraad: 'Haat die ik geen mens zou toewensen'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse raad bestaat sinds gisteravond uit zestien partijen, een aantal dat nooit eerder voor is gekomen. Raadslid Victor Paalman werd geïnstalleerd, en maakte bekend onder de naam Horizon zijn werk te gaan doen.
Het is een afsplitsing van jongerenpartij Student & Starter. Tegelijk nam fractievoorzitter Esma Kendir van die partij afscheid met een beklemmende toespraak.

Klucht

De klucht rond Student & Starter bereikte gisteravond zijn finale. De partij wisselt elke twee jaar van raadsleden. Via een interne sollicitatie kunnen kandidaten zich daarvoor melden. De enige voorwaarde is dat die kandidaten wel op de lijst bij de verkiezingen stonden. Victor Paalman stond wel op die lijst, maar een jaar geleden stapte hij uit de partij. Hij stond tweede op de lijst en heeft dus wettelijk recht op de vrijgekomen zetel. Van dat recht maakt hij gebruik. Student & Starter had het nakijken.
In een brief aan de burgemeester maakte Paalman bekend dat hij met een nieuwe naam in de gemeenteraad plaatsneemt. "Horizon is het resultaat van vele gesprekken met enkelen van de honderden mensen die twee jaar terug op mij gestemd hebben, en die ik sinds dat moment heb leren kennen", schrijft Paalman.
"Horizon is een geluid dat poogt zoveel mogelijk mensen in onze stad aan te spreken. Een geluid dat de groten de vleugels geeft om te vliegen, en de kleinen een openbaar thuis biedt. Een perspectief op een mooier morgen voor jong en oud."
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Afscheid

Esma Kendir nam met pijn in het hart afscheid van de raad. Zij maakte geen woord vuil aan de scheuring binnen haar partij. Wel gaf ze een klein inkijkje in wat het betekent als je als moslima een publiek ambt bekleedt.
"Ik ben een vrouw die een hijab draagt. Ik omarm mijn identiteit met trots en waardigheid", zei ze tegen haar collega-raadsleden. "Vanwege mijn hijab heb ik te maken gehad met haat die ik geen mens zou toewensen. Haat en beledigingen die het sommige dagen moeilijk maakte om wakker te worden." Tijdens haar woorden was het ongewoon stil in de raad.

Longboard

Burgemeester Dijksma was luchtiger en had positieve woorden over voor het scheidend raadslid. "Jij bent het enige raadslid dat altijd op haar longboard naar het stadhuis kwam", verwijzend naar de manier van vervoer waar Kendir in de verkiezingscampagne prat op ging. "Je beheerde een waslijst aan portefeuilles. En je kwam op voor Utrechters die zich niet gehoord voelen, vooral jongeren."
Dat de raad nu zestien partijen heeft, zorgde direct voor problemen: bij het stemmen via een stemmachine kon de computer de uitbreiding van het aantal partijen niet aan, waarna er vervolgens met handopsteken gestemd moest worden.