Raad Utrecht bezorgd na explosie Europalaan, burgemeester mag niks zeggen

© RV Multimedia
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma wil niets zeggen over de explosie op de Europalaan eerder deze week. Bij een Utrechts garagebedrijf deed zich een ontploffing voor en brak brand uit. Diverse partijen onder aanvoering van de ChristenUnie wilden meer uitleg van de burgemeester, maar die weigerde dat.
De burgemeester was duidelijk: "Eerlijk gezegd kan en mag ik er niets meer over vertellen dan dat er al in de media is geweest." Ze bevestigde dat er sprake is van brandstichting, maar om het onderzoek van de politie niet te storen, wil ze niet meer zeggen.
Meerdere partijen in de raad zitten met de toenemende golf aan aanslagen in de maag. Commissielid Derk van Bergen (ChristenUnie) zocht meer informatie. "Wat kan het college vertellen over de gebeurtenissen op de Europalaan in de nacht van zondag op maandag?" wilde hij weten. Maar daar ging Dijksma dus niet op in. Wel gaf ze aan dat de bewoners die boven de garage wonen slachtofferhulp aangeboden hebben gekregen. Ook is de gemeente langs geweest om te kijken of de woningen nog veilig zijn.
Dijksma: "Dit incident past in een bredere trend die wij in de stad waarnemen." Ze gaf aan dat meerdere burgemeesters inmiddels een brandbrief naar de minister hebben gestuurd. Net als anderen signaleert de burgemeester dat criminelen steeds zwaarder geweld gebruiken en dat daarbij onschuldige burgers risico lopen.