Wie kreeg er een jeugdlintje? Klimaatactiviste Julia (16) liet klasgenoten met trein op studiereis gaan

© RTV Utrecht
Utrecht - Er zijn van die leerlingen op school waarvan iedereen zegt: die gaat de politiek in. De 16-jarige Julia van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) is er zo één. Ze organiseert demonstraties voor klimaatrechtvaardigheid, dwingt milieubewuste studiereizen af én doet vrijwilligerswerk in een azc. "Soms haal ik me wel wat teveel op de hals." De gemeente beloonde haar voor haar inzet met een jeugdlintje.
Het is Julia met de paplepel ingegoten, tot die conclusie komt ze gaandeweg als ze praat over waar die betrokkenheid vandaan komt. "Ik ben eigenlijk al van jongs af aan met maatschappelijke thema's bezig, ook op de basisschool. Dat heeft zich doorgezet naar de middelbare school. Ik heb altijd met mijn vader gecollecteerd voor Amnesty. Dat vond ik belangrijk. Mijn oma was ook vaak bezig met goede doelen en collecteren. Ik heb van haar geleerd dat ik om me heen moet kijken. Welvaart is niet vanzelfsprekend voor iedereen."

Gretha Thunberg

De link is snel gelegd en de naam valt snel: Gretha Thunberg, de initiatiefnemer van de Fridays for Future-acties. "Ik vind haar heel inspirerend. Ze is op zo'n jonge leeftijd al begonnen met actievoeren. Zij is wel een voorbeeld. Ik ben ook actief geweest bij demonstraties van Fridays for Future."
Ook Julia probeert mensen om haar heen in beweging te krijgen en na te denken over wat er in de wereld gebeurt. "Soms mis ik die betrokkenheid wel bij leeftijdsgenoten, maar dat merk ik net zo goed bij volwassenen. Dan vraag ik me weleens af waar ze nou mee bezig zijn."

Het jeugdlintje is in 2008 ingesteld door de Utrechtse gemeenteraad. Het is een bijzondere blijk van waardering voor jongeren tot en met 23 jaar, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor een ander en voor Utrecht. De verdiensten van de jongeren die dit jaar een jeugdlintje kregen, zijn zeer divers; van vrijwilligerswerk tot mantelzorg en van tolk voor vluchtelingen tot klimaatvoorvechter.

Julia ziet zichzelf als klimaatactivist. "Zelf ben ik vegetariër geworden voor het milieu. Ik vlieg niet meer. Ik koop al mijn kleding tweedehands. Met een werkgroep op school hebben we ervoor gezorgd dat de helft van de studiereizen per trein gedaan worden in plaats van met het vliegtuig. Ik stond elke week in het kantoor van de rector om daarvoor te lobbyen."
"Als we zoveel blijven uitstoten, moeten we nadenken voor wie dat de grootste impact zal hebben. Daar zullen de rijke landen niet veel last van hebben. We moeten de mensen die wel getroffen worden goed opvangen, we moeten wat beter naar elkaar omkijken. Daarom moet er klimaatwetgeving komen. Daar zou ik me op focussen als ik het voor het zeggen had."

Asielzoekersdiner

Naast klimaat maakt Julia zich ook druk over mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. "Op school organiseren we elk jaar het asielzoekersdiner voor het azc vlakbij onze school. We nodigen ze elk jaar uit om te komen eten en dan gaan we met ze in gesprek. Met een tolk of met een telefoon met Google Translate. Dat vind ik de mooiste avond van het jaar. Je doet een spelletje met een groep hele verschillende mensen, leert elkaar kennen en we hebben gewoon een leuke avond."
Zoals gezegd, Julia is een gedoodverfde kandidaat voor de Tweede Kamer in grofweg 2031. "Er zijn veel vrienden en docenten die dat zeggen. Ik debateer vaak, ik heb filosofie gekozen en dan ben ik ook veel aan het woord. Soms denk ik weleens, doe wat rustiger aan. Soms haal ik me wel wat teveel op de hals. Moet ik nou echt de wereld in mijn eentje gaan redden? Dat kan niet natuurlijk, maar ik kan er wel bij helpen."