Rockband The GrooveBuzz geeft concerten met een sociaal tintje

Enkele leden van The GrooveBuzz
Enkele leden van The GrooveBuzz © The GrooveBuzz
Utrecht - Samen het dak eraf rocken en er ook nog voor zorgen dat anderen met net zoveel plezier muziek kunnen maken. Rockband The GrooveBuzz zamelt geld in om muziekprojecten voor kwetsbare mensen te financieren. Saxofonist Peter Romijn: "In principe zijn we een gewone band. Maar we hebben wel een maatschappelijk doel en dat is dat we mensen die dat niet op eigen kracht kunnen willen ondersteunen, zodat ze muzieklessen of muziektherapie kunnen krijgen of meedoen aan muziekprojecten. Je ziet wat muziek maken doet met mensen, een stuk zelfvertrouwen, plezier. Mensen groeien daarvan en dat is gewoon heel mooi om te zien. Veel subsidies zijn tijdelijk en dan staan mensen die meedoen weer op straat. Wij proberen daar extra financiering voor te creëren."
Rockband The GrooveBuzz geeft concerten met een sociaal tintje
Een van de muziekensembles waar The Groovebuzz mee samenwerkt is Tune In. Niels Vermeulen deed improvisatieprojecten met jongeren voor Tivoli Vredenburg toen hij benaderd werd om mee te doen en improvisatieworkshops te geven. "Er ontstaat een positieve spiraal, mensen steken elkaar aan in het enthousiasme van muziek maken. We hebben bijvoorbeeld een aantal mensen die verslaafd zijn geweest en die zie je ook groeien. Ze kunnen verbinding maken met anderen, worden vriendelijker, hebben minder last van somberheid. Dat soort dingen zie je allemaal. We zijn geen therapeuten, we zijn musici, maar het is wel heel tof om te zien dat het zo'n impact kan hebben op de levensstijl van iemand. Ik denk ook wat belangrijk is, is dat we niet die ziektes op de voorgrond stellen maar de muzikaliteit, dat is wat ons bindt."
Een repetitie van Tune In
Een repetitie van Tune In © RTV Utrecht
Jorrit Kuipers doet al een tijdje mee met Tune In: "Ik heb een chronische psychische aandoening en daar heb ik wel het een en ander meegemaakt. Maar dat is niet de hoofdreden waarom ik hier aan mee doe. Zingen helpt me wel goed om mijn emoties kwijt te kunnen en het is leuk om muziek te maken samen met andere mensen. Het is wel opgezet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid maar we hebben het eigenlijk nooit over en het is ook niet zo dat de nummers daarover gaan. Maar je weet wel dat anderen eenzelfde soort achtergrond hebben en ik denk wel dat het onbewust een veilig gevoel geeft, dat je weet dat je onder gelijken bent."
Andrea Schmitz is begonnen als deelnemer van Tune In maar heeft er inmiddels een baan als contactpersoon en workshopleider. "Ik vond het heel fijn om thuis te zingen en wilde er ook wel daar iets mee doen maar ik durfde dat niet. Ik heb autisme en ADHD en Ik denk wel dat dat meespeelt in mijn verlegenheid. Ik zit nu drie jaar bij Tune In en ik heb al zoveel stappen gezet dat ik nu gewoon op het podium durf te zingen voor het publiek. Dus het heeft mij wel enorm geholpen om stapje voor stapje die uitdaging aan te gaan en nu vind ik het eigenlijk niet meer spannend maar vooral heel erg leuk. Nu help ik anderen om mee te doen. We hebben bijvoorbeeld ook een aantal deelnemers die slecht ter been zijn of die angstig zijn in het openbaar, dus die moeite hebben met hierheen komen. Voor iedereen proberen we een oplossing op maat proberen te verzinnen. Dat maakt het voor hen gewoon mogelijk om mee te doen. Je hoeft ook geen ervaring te hebben, we improviseren op een manier waardoor iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen."
The GrooveBuzz en Tune In treden 30 januari op in De Helling in Utrecht.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.