Is de Utrechtse speedbootscène uit Amsterdamned te overtreffen? Kaskraker uit 1988 krijgt vervolg

© Dick Maas / Laurens Geels
Utrecht - Filmregisseur Dick Maas gaat een vervolg maken op Amsterdamned. Voor de kaskraker uit 1988 werd een spectaculaire speedbootachtervolging opgenomen op de Oudegracht. Komt er een nieuwe stuntscène in Utrecht?
Amsterdamned trok destijds een miljoen bezoekers naar de bioscoop. In de actiethriller, met Huub Stapel en Monique van de Ven in de hoofdrol, maakt een duikende seriemoordenaar de Amsterdamse grachten onveilig. Niks Utrechts aan. Toch wilden de makers voor een spectaculaire speedbootscène per se hierheen.
Waarom naar Utrecht? Amsterdam heeft geen werven. De makers wilden terrasbezoekers laten zien die moesten wegspringen voor de speedboten. "Regisseur Dick Maas wilde niet alleen geparkeerde auto's in de scène, maar ook mensen", vertelde filmkenner Herman de Wit eerder aan Maarten van Rossem, in een aflevering over Utrecht en speelfilms.
De speedbootachtervolging begint in Amsterdam, maar Utrechters zullen hun stad al snel herkennen. De scène op de Oudegracht is vertraagd opgenomen om het effect te vergroten. De figuranten op de terrasjes moesten opzij of in het water springen. De scène in Utrecht duurt een seconde of tien, maar er waren twee draaidagen voor nodig.
In deze video zie je vanaf 25:08 minuten hoe de speedbootscène in Utrecht is genomen.
Dit is de volledige achtervolging zoals die uiteindelijk in de film is te zien.
Een scène aan het begin van de film is eveneens gedraaid in Utrecht, op de Vismarkt. Of het vervolg van Amsterdamned ook deels in Utrecht wordt opgenomen, is onbekend. Wel is duidelijk dat de hoofdrol van rechercheur Eric Visser opnieuw wordt gespeeld door Huub Stapel. Of andere acteurs uit deel 1 terugkeren willen de makers nog niet kwijt.
In een korte toelichting melden ze wel al wat over de verhaallijn: "Als de grachten van Amsterdam na 37 jaar opnieuw bloedrood kleuren is er maar één man die het kwaad kan temmen en de strijd kan aanbinden met een tegenstander die bovenmenselijke krachten lijkt te bezitten."
"Dat er ooit een vervolg op Amsterdamned zou komen, was eigenlijk nooit een vraag; het was onvermijdelijk", zegt regisseur Dick Maas. "Het wachten was op een script dat de hooggespannen verwachtingen kon waarmaken." Volgens Maas, die in de jaren 80 ook scoorde met Flodder en De Lift, is dat script er nu. "De film wordt nog spannender, spectaculairder en op sommige momenten bloedstollender dan zijn voorganger."
Utrecht is behoorlijk populair als filmdecor: Keetje Tippel, Zwartboek, Riphagen en de serie Sleepers zijn slechts enkele voorbeelden. Maarten van Rossem ging met filmkenner Herman de Wit langs verschillende filmlocaties in de stad.
Amsterdamned, toen en nu.
Amsterdamned, toen en nu. © 2CFILM, Parachute Pictures en Guess Who