Geen handhaving op betaald parkeren tijdens feestdagen in Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat niet handhaven op betaald parkeren tijdens Kerst en Oud en Nieuw. Wethouder Lot van Hooijdonk heeft dit toegezegd. De gemeente noemt het besluit "gerechtvaardigd", omdat nog niet alle bewoners gebruik kunnen maken van de nieuwe parkeerapp.
Sinds de app is ingevoerd op 1 november, heeft dit tot veel onvrede geleid. "Hoewel wij hard werken aan verbetering van de app, werkt hij nog niet optimaal", schrijft de gemeente.
Volgens de gemeente is er nu sprake van een "bijzondere situatie" omdat de bezoekersapp momenteel in een overgangsfase zit. Daardoor lukt het nog niet om alle bewoners er gebruik van te laten maken.
Daarom heeft de gemeente nu besloten om de controle op betaald parkeren eenmalig niet uit te voeren, omdat veel Utrechters tijdens de feestdagen bezoek zullen ontvangen. Met deze vrijstelling hoeven parkeerders eenmalig geen parkeergeld te betalen. De actie geldt vanaf zondag 24 december vanaf 18.00 uur, maandag 25 en 26 december de hele dag, zondag 31 december vanaf 18.00 uur en tenslotte de hele dag op 1 januari.

350.000 euro

Door het eenmalig niet controleren op betaald parkeren tijdens de feestdagen, loopt de gemeente naar schatting ongeveer 350.000 euro aan inkomsten mis. Daarvan is zo'n 100.000 euro vanwege de niet opgelegde naheffingsaanslagen en ruim 250.000 euro aan gemiste parkeerkosten. "Omdat het om een eenmalige actie gaat, kunnen we deze gemiste inkomsten deze keer opvangen binnen de parkeerbegroting", laat de gemeente weten.
Volgens het college lukt het niet om op korte termijn alle parkeerautomaten en parkeerapps te voorzien van de actuele informatie over geen handhaving. Bewoners en bezoekers worden via digitale kanalen op de hoogte gesteld, aldus de gemeente.