De allerlaatste ronde coronaprikken: 'Ik dacht: o ja, ik moet 'm nog halen'

© RTV Utrecht
Utrecht - De coronacijfers pieken als nooit tevoren: het aantal virusdeeltjes in het rioolwater was nog nooit zo hoog als nu. Toch kun je nog maar een paar dagen een prik halen, want vrijdag gaan alle locaties in onze regio dicht.
Het is niet duidelijk of er volgend jaar nog een grote campagne komt, maar daar zijn de mensen die vandaag een prik krijgen aan de Europalaan in Utrecht helemaal niet mee bezig. "Ik doe het voor mezelf, ik heb geen zin in om het te krijgen", antwoordt een blonde vrouw, doelend op het coronavirus. Een andere man zegt dat het hij het preventief doet. "Omdat het wordt aangeboden. En ik denk dat het goed is om te prik te nemen."
Een andere man is naar eigen zeggen net op tijd. "Ik zag dat het de laatste week was en dacht: o ja! Ik moet die prik nog halen. Dus dat ben ik vandaag gaan doen."

Oproep

Afgelopen vrijdag deed demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid nog een oproep: "Het advies is om toch nog een prik te halen. De opkomst zit nu onder de 50 procent. Ik hoop dat het nog verder stijgt", zei Kuipers vorige week tegen het Algemeen Dagblad.
Toch is de GGD Utrecht niet ontevreden over de opkomst. "We zien dat de oproep van de minister heeft geholpen", zegt Tamarah de Wit, vaccinatiemanager covid-19 van de GGD Utrecht. Van alle 7,5 miljoen mensen die in aanmerking komen voor de vaccinatie, zijn nu bijna 2,6 miljoen mensen ingeënt.
Niet iedereen krijgt een uitnodiging voor de coronaprik: alleen mensen ouder dan 60 jaar, en zorgmedewerkers en mensen die de griepprik krijgen. "Maar ook mensen met een kwetsbaar familielid kunnen bijvoorbeeld een prik komen halen", zegt De Wit.
Je zou het een einde van een tijdperk kunnen noemen voor de GGD, die al drie jaar lang op- en afschaalt. Tot komende vrijdag, 22 december, kunnen mensen nog een coronaprik halen aan de Europalaan in Utrecht. Veel andere locaties in onze regio zijn vorige week al gesloten.
Voor specifieke doelgroepen, zoals zwangere vrouwen, blijft het ook volgend jaar nog mogelijk om een prik te halen. Maar de grote prikronde is dan voorbij.