Utrecht gaat statushouders tijdelijk opvangen in Ibis hotel

© Google Maps
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat het komende jaar vijftig statushouders opvangen in het Ibis hotel. Dat is nodig om de druk op de landelijke asielopvang te verlichten, laat het college weten in een raadsbrief. De gemeente hoopt de statushouders al voor de kerst in het hotel onder te brengen.
Veel Nederlandse gemeenten lopen achter bij het huisvesten van statushouders. Vanuit het Rijk hebben zij een taakstelling, maar een groot aantal gemeenten voldoet hier dit jaar niet aan. Daardoor wachten veel statushouders in asielzoekerscentra op een woonplek, waardoor er geen opvangplekken vrijkomen voor nieuwe asielzoekers.

Doorstroom

Om deze doorstroom te bevorderen liet demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel vorige week weten ongeveer 1360 statushouders versneld onder te gaan brengen in hotels. Vijftig daarvan gaan dus naar het Utrechtse hotel aan Bizetlaan.
De gemeente hoopt de statushouders volgende week al in het Ibis hotel onder te brengen, vertelt een woordvoerder. "Het hotel is er klaar voor, maar we zijn nu samen met het COA aan het kijken wie er worden ondergebracht." De statushouders krijgen een gedeelde kamer en de rest van het hotel blijft beschikbaar voor reguliere hotelgasten.
Bijkomend voordeel van de locatie is volgens de gemeente dat het Ibis hotel naast het azc aan de Joseph Haydnlaan ligt, waardoor de statushouders gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de kook- en studiefaciliteiten van het azc.