Utrecht gaat hoger bouwen dan De Dom, dit zijn de hoogste gebouwen in de provincie

De hoogste toren van Utrecht
De hoogste toren van Utrecht © Joostik, CC0, via Wikimedia Commons
Utrecht - Voor het eerst komen er woontorens in Utrecht die hoger zijn dan de Dom. De gemeente Utrecht heeft gisteren toestemming gegeven voor de bouw van MARK in Leidsche Rijn. Utrecht gaat de hoogte in, wat zijn de hoogste bouwwerken in de rest van de provincie?
De Domtoren wordt gezien als het hoogste punt van de stad, maar dat klopt niet. De oude schoorsteen van de elektriciteitscentrale in Lage Weide schiet met 150 meter de 112 meter hoge Domtoren voorbij. De schoorsteen is niet meer in gebruik, maar onderdeel van het industriële erfgoed van Utrecht.

Kerken en zendmasten

Met stip op nummer 1 staat de Gerbrandytoren in IJsselstein. Met zijn 372 meter is de zendmast het hoogste bouwwerk van heel Nederland. Tijdens de winterperiode wordt de toren omgedoopt tot de grootste kerstboom ter wereld. Het op een na hoogste gebouw staat niet ver van de Gerbrandytoren. Dat is de zendtoren van Cabauw, ook wel 'de Snuffelpaal', van 213 meter.
© Ab Donker
In Houten geen kerk of zendmast. Daar is het Van der Valk Hotel met 60 meter het hoogste van de gemeente.
Utrecht heeft een vlak landschap, maar wie toch op zoek is naar een hoogtepunt, kan naar de Amerongse berg, met 70 meter de hoogste berg van de provincie. Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het slim aangepakt, door uitkijktoren De Kaap op de naastliggende heuvel de Doornse Kaap te plaatsen. Vanaf daar heb je uitzicht op de Amerongse berg en met goed weer kan je zelfs de Dom zien.
Windmolens dingen in dit overzicht niet mee. Zou dat wel zo zijn, dan zou bijvoorbeeld het nieuwste gebouw van Nieuwegein, de Vancouver, het niet winnen van windturbines in Nieuwegein van 150 meter.