Cafébaas Kris heeft nog altijd overlast van Lucasbolwerk: 'Ik trakteer gemeente als problemen over zijn'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het is een mooie avond aan het begin van de zomer. "Terras volle bak, spitsuur voor ons", vertelt Kris Besselse van het Utrechtse café De Potdeksel. "Ik word door m'n collega's geroepen, omdat er een man uit het park in de kroeg was en die wilde niet weggaan. Ik kom de keuken uit en krijg een tik op m'n hoofd. Vervolgens werk ik hem naar buiten, stuur hem weg naar het park en hij komt terug met een balk van 1,5 meter."

In de laatste week van 2023 en de eerste week van 2024 kijkt RTV Utrecht terug en vooruit met hoofdrolspelers uit het nieuws van het afgelopen jaar. Vandaag: kroegeigenaar Kris Besselse uit Utrecht die het afgelopen jaar veel overlast had van drugsgebruikers in een park vlakbij.

Agressief

De politie wordt gebeld en de man wordt uiteindelijk ingerekend. Besselse heeft de Utrechtse politie zo onderhand onder de sneltoets van zijn telefoon, want met name in de zomer van 2023 stapelen de incidenten rond De Potdeksel zich op.
In een parkje aan het Lucasbolwerk, in het centrum van de stad, nabij de schouwburg en veel horeca, hangt een groep drank- en drugsverslaafden rond. Dat is al jaren zo, maar het afgelopen jaar neemt hun aantal toe. Ze gebruiken op straat en in portieken, bedelen, stelen en zijn soms agressief naar voorbijgangers, horecabezoekers en cafépersoneel.

Geld en fietsen jatten

"Ik heb deze kroeg nu dertien jaar en in al die jaren was het altijd al gedoe", vertelt Besselse. "Maar afgelopen jaar was het echt heel erg. Uit alle steden kwamen ze hier naartoe. Ik zag elke dag weer tientallen nieuwe mensen hier in het park drugs komen halen."
"Vervolgens werden mensen op het terras constant lastiggevallen. Ze probeerden geld te jatten en fietsen werden bij de vleet gestolen. As werd uit de asbakken gejat, volgens mij om crack mee te roken. En op het moment dat ze geen sigaret kregen, werden ze agressief."

Drugsverbod

Voor Besselse en de rest van de buurt is de maat vol. Op de wc's van de schouwburg vlakbij het park wordt drugs gebruikt en ook barpersoneel van andere kroegen wordt aangevallen. In het portiek van het kinderdagverblijf hangen drugsgebruikers rond. Om de overlast de kop in te drukken pleit de buurt voor betere handhaving en een verbod op het gebruik van harddrugs op straat. Utrecht is dan nog zo'n beetje de enige stad in Nederland waar zo'n verbod nog niet van kracht is.
De gemeenteraad besluit uiteindelijk dat er zo'n drugsverbod moet komen en de overlast neemt zienderogen af. "In een paar weken tijd werd het écht rustiger", zegt Besselse. "Er is ook meer zorg gekomen voor de mensen in het park. Dat werkt wel, maar er is ook nog steeds een groep die wat hardnekkiger is."

Borrel drinken

Want hoewel het zichtbaar rustiger is geworden in en rondom het park aan het Lucasbolwerk zijn de problemen bepaald nog niet voorbij. "Op het moment dat het donker begint te worden, komt er een groep tevoorschijn, een man of vijftig, en die neemt plaats in het park, ze gebruiken drugs in de portieken en vallen mensen op het terras lastig."
Besselse ziet wel dat politie en handhaving hun best doen. "En die meiden van het Veiligheidsteam zijn echt kanjers." Maar om de orde rondom het park weer terug te krijgen is meer nodig denkt hij. "Volgens mij is het de bedoeling om voor die mensen een goede plek te vinden waar ze samen kunnen komen en waar écht niemand last van ze heeft."
Café-eigenaar Kris hoopt dat daar in 2024 nu eens een begin mee wordt gemaakt en de rust rondom het Lucasbolwerk terugkeert. Als dat daadwerkelijk lukt dan is het gemeentebestuur zeker welkom in zijn kroeg. "Als het is gelukt dan komen ze maar een borrel drinken. Dan krijgen ze die van mij!"