Deal over woontoren hoger dan de Dom: 1000 woningen moeten in 2028 klaar zijn

© Gemeente Utrecht
Utrecht - De bouw van drie woontorens in Leidsche Rijn komt dichterbij. De gemeente Utrecht en Ontwikkelcombinatie KEES B.V. hebben een overeenkomst gesloten met BPD Ontwikkeling. Het project MARK bestaat uit meer dan duizend woningen: een kwart sociale huur, een kwart middenhuur en de rest bestaat uit vrije sector huur en koop. De hoogste toren, inclusief uitkijkpunt, is met 140 meter hoger dan dan de Dom.
Het complexe project MARK naast de A2 is al jaren onderwerp van gesprek. Er waren twijfels over de haalbaarheid, mede door de gestegen bouwkosten, oplopende rente en regels omtrent middenhuur. Daarom zijn ook veranderingen aangebracht in het ontwerp, zoals het verlagen van de hoogte van de twee kleinere torens naar 60 en 80 meter. Verder omvat het plan nog laagbouwblokken, een groen plein, horeca, werkplekken en een kleine winkel.
Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): “Ik ben verheugd dat we met BPD een goede partij hebben gevonden voor de realisatie van MARK. We hebben een groot woningtekort en doordat we nu afnemers hebben voor de middenhuur en vrije sector huur komen er weer enorm veel woningen bij voor Utrecht. Ik heb er vertrouwen in dat we nu snel een datum hebben voor de start van de bouw van dit bijzondere plan en smaakmaker van Leidsche Rijn Centrum.”
De bouw van de eerste fase is gepland voor eind 2025. De eerste bewoners zullen naar verwachting in 2028 in MARK wonen.
Item uit 2018 over de woontorens in Leidsche Rijn.