Opkoopbescherming werkt in Utrecht, zegt de gemeente: meer woningen naar starters

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - De opkoopbescherming die de gemeente Utrecht vorig jaar invoerde is effectief. Dat zegt het gemeentebestuur naar aanleiding van een analyse die het heeft laten opstellen door het Kadaster. Waar in de eerste helft van 2018 nog 13 procent van alle verkochte huizen naar verhuurders ging, was dat in de eerste helft van dit jaar nog maar 2%.
Utrecht voerde in maart 2022 de opkoopbescherming in, waarbij een koper van een woning onder de 440.000 euro er ook zelf moest gaan wonen. Inmiddels is die grens al opgetrokken naar 587.000 euro. Met de maatregel moet voorkomen worden dat particuliere beleggers met een flinke zak geld huizen kopen om die te gaan verhuren. Starters en andere woningzoekenden kunnen daar niet tegen opbieden en worden daardoor uit de markt gedrukt.

Meer huizen naar starters

Volgens de gemeente plukken starters nu al de vruchten van de maatregel, omdat meer huizen in handen komen van koopstarters. In het tweede halfjaar van 2021 ging 46 procent van de koopwoningen naar een starter en het afgelopen half jaar was dat al 7 procent meer, namelijk 53 procent van de verkochte huizen in Utrecht.
Wethouder Dennis de Vries (Wonen) is blij met de uitkomst van de analyse: "Het is goed om te zien dat onze opkoopbescherming werkt; we gaan daar uiteraard onverminderd mee door. Het sluit aan bij ons uitgangspunt dat wonen geen verdienmodel mag zijn; het is een fundamenteel recht."
Na Utrecht voerden meerdere gemeenten in de regio ook hun eigen opkoopbescherming in.