Klimaatactivisten blokkeren twee keer verkeersader in Utrechtse centrum

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Utrecht - Demonstraten van Extinction Rebellion hebben vanmiddag het Westplein in Utrecht geblokkeerd, nadat ze eerder de drukke Daalsesingel hadden bezet. De politie werd ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Hierdoor konden automobilisten langzaam hun weg weer vervolgen. Aan het begin van de middag waren honderden betogers afgekomen op de klimaatdemonstratie.
Het aangekondigde klimaatprotest van Extinction Rebellion (XR) is aan het begin van de middag van start gegaan. De activisten stonden bij het kantoor van Energie Beheer Nederland (EBN), waar ze het verkeer van de Daalsesingel tegen hielden. Verkeersdeelnemers moesten hierdoor worden omgeleid door verkeersregelaars van de politie. De actievoerders lieten weten pas te vertrekken zodra hun eisen zijn ingewilligd.
Aan het eind van de middag verplaatste de groep zich naar het Westplein. Ook daar had het verkeer last van. De politie kwam er opnieuw aan te pas toen het verkeer aan de Graadt van Roggenweg vast stond.

Actie tegen gasboringen

De demonstratie is georganiseerd door Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR). Volgens hen draagt EBN met de gasboringen bij aan de klimaatcrisis. Ze eisen daarom drie dingen van de Nederlandse overheid: die moet de waarheid vertellen over de klimaat- en ecologische crisis, stoppen met gasboringen en het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty tekenen.
De gemeente Utrecht is op de hoogte van de demonstratie. "Demonstreren is een grondrecht en wordt in beginsel altijd gefaciliteerd", zei een woordvoerder eerder tegen RTV Utrecht. Daarbij liet de gemeente weten dat inwoners wordt aangeraden om lopend of met de fiets naar het centrum te komen.