Universiteit Utrecht kreeg eerder 'noodsignalen' van klokkenluiders over mogelijke fraude

© RTV Utrecht
Utrecht - De Universiteit Utrecht heeft meerdere meldingen gehad van klokkenluiders over mogelijke fraude. De huidige bestuursvoorzitter Anton Pijpers heeft tussen 2017 en 2019 zeker drie noodsignalen van medewerkers gekregen over verdachte transacties bij het investeringsbedrijf van de universiteit. Daarbij zou de PVV-senator Gom van Strien mogelijk betrokken zijn.
De toenmalige commissarissen van het investeringsbedrijf zeggen nu dat ze destijds door Van Strien zijn misleid, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De oud-bestuurder zou zijn persoonlijke belangen altijd verborgen houden, volgens Utrecht Holdings.
Na de verkiezingen werd Van Strien aangewezen als verkenner en heeft hij de fraudebeschuldigingen bewust niet gedeeld met PVV-fractieleider Geert Wilders. Van Strien was tot in 2009 bestuurder van Utrecht Holdings, dat zich richt op ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen. De opbrengsten vloeien terug naar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.
De bestuursvoorzitter van de universiteit zag echter geen reden voor nader onderzoek. Daardoor kwamen de mogelijke misstanden bij Utrecht Holdings pas jaren later aan het licht. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat twee van de melders een officieel beroep hebben gedaan op de klokkenluidersregeling van de Universiteit Utrecht. Een derde medewerker wilde eerst een 'klankbord'-gesprek, voordat hij officieel melding wilde doen. Pijpers heeft één van de meldingen wel onderzocht en constateerde geen onrechtmatigheden. Hij besloot in 2019 geen nader onderzoek in te stellen.
Eind 2021 werd het onderzoek alsnog uitgevoerd. Daaruit blijkt dat twee medewerkers en een oud-medewerker, waaronder Van Strien, mogelijk betrokken waren bij fraude. Utrecht Holdings deed in maart dit jaar aangifte tegen de senator op verdenking van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties. Daarop besloot de PVV'er tweeënhalve week geleden om zijn functie als verkenner neer te leggen.
Het Openbaar Ministerie moet nog onderzoeken of er een strafzaak komt.