Vogelopvang Utrecht en kinderboerderij zitten elkaar in de weg bij herinrichting Rotsoord

© Vogelopvang Utrecht
Utrecht - De Utrechtse Vogelopvang wil graag een nieuw pand op Rotsoord mét de mogelijkheid om vogels met vogelgriep veilig te kunnen behandelen. Maar op het terrein zit ook een kinderboerderij, die liever niet zo dichtbij de vogelopvang zit. De gemeente moet de partijen duidelijkheid gaan geven.
"Is het een tamme vogel of wilde vogel? Kun je hem onmiddellijk brengen? Je kunt hem in een doosje doen met een handdoekje erin." Zo verloopt een telefoongesprek met de Vogelopvang op Rotsoord in Utrecht vaak. De opvang vangt tussen de 2500 en 3000 zieke of gewonde wilde vogels per jaar op. Wanneer ze genoeg aangesterkt zijn worden ze weer vrijgelaten in de natuur.
Maar het oude en vervallen pand is aan vervanging toe, vindt de Vogelopvang. Voor het onderhoud zijn ze afhankelijk van de eigenaar: de gemeente Utrecht. Die zou lang te weinig hebben gedaan. Een nieuw pand zou op dezelfde locatie kunnen komen, maar het liefst schuift de Vogelopvang een stukje op. "We hebben nu een beetje een rare plek, zo in het midden van het park", legt Jaap van Dijk, de voorzitter van de Vogelopvang uit. "Het is vrij smal en diep, dus we zitten altijd in de weg."
De opvang zit op hetzelfde terrein als Kinderboerderij Nieuw Rotsoord. De rand van het stuk grond lijkt Van Dijk een mooie nieuwe plek. Maar daar zit de boomgaard van de kinderboerderij, en die vindt het "allemaal heel lastig", zegt Van Dijk. "Ik heb al gezegd dat wij flexibel zijn, maar zij zien ons het liefst vertrekken. Dat gaan we natuurlijk niet doen."

Weinig mogelijkheden

"Ik zie niet zoveel mogelijkheden, de opvang grenst aan de kinderboerderij en zo groot is het terrein niet", zegt Angelique Jacobs, de beheerder van de kinderboerderij. Over de mogelijkheden die er zijn wil ze niets kwijt, omdat ze de verdere gesprekken met de Vogelopvang wil afwachten.
De kinderboerderij is vooral bezig geweest met de koop van de villa naast de opvang, die het nieuwe hoofdgebouw moet worden. De koop is nu bijna rond. "Dat was al lastig genoeg, we zijn er jaren mee bezig geweest." Een kinderboerderij en vogelopvang naast elkaar vindt ze "niet heel handig."

Rampscenario

Zieke vogels kunnen bijvoorbeeld een risico vormen. Van Dijk kent een voorbeeld van een kinderboerderij waar vogelgriep uitbrak. Daar moesten alle dieren afgemaakt worden. Een rampscenario, beaamt de voorzitter van de vogelopvang.
Om vogels met de vogelgriep veilig te kunnen behandelen is er in het nieuwe pand een extra quarantaineruimte nodig die afgesloten is van de rest van het gebouw, zegt Van Dijk. De noodzaak is des te groter omdat de ziekte de laatste twee jaar permanent voorkomt en de opvang dus vaker verdachte gevallen tegenkomt.
Die vogels kan de opvang nu niet behandelen. De huidige behandel- en quarantaineruimtes liggen halverwege het terrein en de ziekte is te besmettelijk en gevaarlijk om de dieren daar te behandelen. Mogelijk besmettelijke vogels gaan nu naar de dierenarts. Als de vogels besmet zijn, laat de arts ze inslapen.

Wachten op beslissing

Dus is het afwachten tot de gemeente Utrecht beslist of en waar er een nieuw pand voor de Vogelopvang komt. Van Dijk diende al een ontwerp in en sprak met ambtenaren. Dat proces kwam stil te liggen door een zieke ambtenaar, aldus Van Dijk. "In het nieuwe jaar wil ik er weer wat druk op gaan zetten."
Wanneer een beslissing wordt genomen, kon de gemeente Utrecht vandaag niet zeggen. Het wil eerst ook kijken of de Vogelopvang op de één of andere manier mee kan liften.