Die paarse gloed boven Utrecht komt hier vandaan

Utrecht - Een roze, paars-blauwe gloed hing afgelopen week boven het oosten van de stad Utrecht. Verschillende bezoekers van RTV Utrecht vroegen zich af waar dat licht vandaan komt. Het noorderlicht zoals vorige maand in onze provincie? Of toch iets anders? Een zoektocht via het KNMI en onze sportredactie leidt uiteindelijk tot het antwoord, en dat ligt op een grasveld.
Startpunt van de zoektocht was een mail van lezer Stephanie Bosch: "De laatste tijd kleur de lucht boven het Galgenwaard paars. Mooi of luchtvervuiling? Waar komt dit vandaan?" Ze stuurde deze prachtige foto mee afgelopen woensdagavond.
Een ufo? Het noorderlicht? Bij het KNMI hadden ze het licht ook gezien. Daar bleek dit weerfenomeen ook al te zijn waargenomen en doorgestuurd in de appgroep.
© Ruben Dulek
De meteorologen van de afdeling ruimteweer sluiten het noorderlicht uit. De zonneactiviteit was donderdagnacht niet uitzonderlijk hoog, dus het noorderlicht kon het niet zijn. Ze kwamen wel met een andere suggestie. "Deze kleur wordt ook wel eens veroorzaakt vanwege tuinbouw of een meettrein."
Volgens KNMI kan mysterieus licht geen noorderlicht zijn
Op de eerste foto is de flat naast stadion Galgenwaard te zien. Zou het licht dan vanuit het voetbalstadion kunnen komen? RTV Utrecht sportjournalist Wessel van Leeuwen was woensdag nog in het stadion. "Nu je het zegt: ik heb een nieuw soort lampen gezien op het veld, daar zou het wel eens vandaan kunnen komen."
Tijd om de fieldmanager van FC Utrecht te bellen. Grasmeester Wim Leffelaar heeft het verlossende antwoord. "Ja dat roze licht, dat komt van ons. Kom maar langs als je het wil zien."
© RTV Utrecht
FC Utrecht heeft sinds een week twee nieuwe lampen in gebruik. Die 'assimilatielampen' zorgen dat het gras beter groeit in de winter als weinig licht en warmte het stadion binnenkomt. "We zijn er heel blij mee", aldus Leffelaar. Op dit moment worden de lampen vooral ingezet rondom de doelpalen, waar het veld op dit moment het slechtst is. Het liefst zou de grasmeester nog veel meer van deze lampen hebben, zodat hij het halve veld vol kan zetten. "Maar ze zijn duur, dus nu doen we het voorlopig met twee lampen."
© Wim Leffelaar
Hij heeft nog geen klachten gehad over het licht. Vind hij het mooi? "Rood was mooier geweest, maar dat is niet zo goed voor het gras, dus we moeten het met roze doen." Gaat dit het gras van FC Utrecht redden? "Nou kijk, we hebben hem hier in de assen veel gebruikt. Dan zie je dat de groei veel beter is."
Wat is toch dat mysterieuze paarse licht boven Utrecht?