Geen blauwtong bij verzwakte en benauwde reeën

© Pixabay / Lubos Houska
Utrecht - Er is tot nu toe nog geen blauwtong vastgesteld bij reeën. Dat blijkt uit onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), verbonden aan de Universiteit Utrecht. Het instituut deed het onderzoek na veel vragen over mogelijk besmette reeën, die er verzwakt en benauwd uitzagen.
Het blauwtongvirus greep de afgelopen maanden vooral om zich heen bij runderen en schapen. Sinds september is op bijna 4900 veebedrijven in Nederland blauwtong vastgesteld. Maar ook hertachtigen en dierentuindieren kunnen de ziekte krijgen.
Reden voor het DWHC om op onderzoek uit te gaan. In oktober en november heeft het instituut daarom acht dode dieren getest. Die reeën kwamen uit Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Geen van hen had blauwtong.
Toch waren de reeën niet kerngezond, zo bleek. Vijf van de acht hadden longwormen. Het regenachtige najaar zou daar zomaar de reden van kunnen zijn, aldus het instituut. Daardoor kunnen de dieren onderkoeld zijn geraakt, waardoor ze vatbaarder zijn voor worminfecties. Verder zijn er ook maag-darmparasieten, keelhorzellarven en een ontsteking in de pens gevonden.