De hoofdpersonen uit de muzikale voorstelling Kanaries staan met hun pittige levensverhaal zelf op het podium

Jurre de Vries tijdens de voorstelling Kanaries
Jurre de Vries tijdens de voorstelling Kanaries © Jona Harnischmacher / Utrechts Requiem
Utrecht - Je zal maar iets meemaken waardoor je leven volledig op zijn kop staat. Hoe overwin je dat en hoe geef je weer betekenis aan je leven? In het modern-klassieke concert Kanaries van Stichting Utrechts Requiem staan zes mensen met een heftige geschiedenis zelf op het podium. Hun verhalen zijn heel verschillend, wat hen verbindt is veerkracht. Samen met professionele zangers en topmusici brengen ze hun levensverhaal voor het voetlicht. Twee van hen zijn Thomas Stam uit Maartensdijk en Jurre de Vries uit Utrecht.
Pittige levensverhalen op muziek
"Ik draag een geheim in mij, ik kan niet meer ontsnappen." Dat zijn een paar zinnen uit het lied dat gaat over het levensverhaal van Jurre de Vries: "Toen ik in 7 was heb ik met een aansteker gespeeld en een papiertje in de brand gestoken. En het voor mijn gevoel ook weer uit geblazen." Maar het vuur is toch niet uit en slaat snel om zich heen. Een groot deel van het huis brandt af. De kleine Jurre durft niet aan zijn ouders te vertellen dat hij de brand veroorzaakt heeft. "Op het moment zelf is zoiets al een traumatische ervaring maar vooral als je het daarna geheim houdt en je de impact ziet op het gezin." Hij gaat blowen en zich afzonderen. Als Jurre een jaar of 18 is komt de volgende klap. "Ik reed elke dag met een collega naar het werk, dus we waren eigenlijk non-stop bij elkaar. En de eerste dag dat ik op vakantie was, is hij van een flat afgesprongen. Vanaf dat moment ben ik gaan vluchten in drugs en drank."

Zinloos geweld

Ook voor Thomas Stam nam het leven een dramatische wending. Hij werd slachtoffer van zinloos geweld: "Ik probeerde een meisje te helpen van wie de fiets werd gestolen. Toen ik de dief daarop aansprak duwde hij haar omver. Aan de overkant van de straat lagen allerlei bouwmaterialen, ook een houten plank met spijkers erin. Daarmee heeft hij mij keihard voor mijn hoofd geslagen. Daardoor ben ik in coma geraakt en ik heb er ernstige hersenletsel aan overgehouden."
Thomas Stam met zijn gitaar tijdens de voorstelling
Thomas Stam met zijn gitaar tijdens de voorstelling © Jona Harnischmacher / Utrechts Requiem
Jurre gaat kliniek in en kliniek uit, maar ook al is hij enorm gemotiveerd, niets heeft blijvend effect. Op een gegeven moment is hij de wanhoop nabij, want hij had alles geprobeerd. Hij besluit naar Zuid-Italië te fietsen, naar een plek waar hij mooie herinneringen aan heeft. Het is een loodzware tocht, want hij kickt cold turkey af tijdens het fietsen. Maar hij bereikt zijn doel, is nu al anderhalf jaar clean en is zijn leven weer aan het opbouwen. En ook Thomas heeft keihard gevochten om zijn leven weer op de rit te krijgen. Zijn eigen muziek heeft hem daarbij geholpen. Hun verhaal raakt Ellen Blom, artistiek leider van Kanaries: " Ik vind dat wij in onze maatschappij heel veel aandacht hebben voor mensen die vanuit het midden de top bereiken, maar mensen die vanaf de bodem weer bij het midden komen, die hoor je bijna nooit, terwijl die stap eigenlijk veel meer impact kan hebben."

Natuurlijke veerkracht

Ellen heeft Thomas en Jurre in contact gebracht met een componist en een tekstschrijver. Die hebben voor elk van hen een lied geschreven, geïnspireerd door hun verhaal. Jurre en Thomas staan zelf, samen met professionele musici en zangers op het podium om hun verhaal te vertellen. Thomas: "Ik hoop dat mensen stilstaan bij het feit dat je zomaar iets kan overkomen. Als ik niet had geholpen of ik was vijf minuten later gaan roken, dan was mijn leven totaal anders gegaan. Wat ik ook laat zien is dat er een natuurlijke veerkracht in iedereen zit waarvan je helemaal niet weet dat je die hebt. Maar dat je pas als je op je laagste punt zit, die stappen kan zetten." Jurre: "Ik vind het bijzonder om zo mijn verhaal te doen. Mensen zien vaak de gevolgen van verslaving of psychische problemen, maar ze horen heel weinig over de oorzaken. Nu hoor je de oorzaak, het gevolg en een stuk van de oplossing in één muziekstuk. Dat dat vind ik heel bijzonder en ik vind het een eer om daar deel van uit te maken."
Kanaries van Stichting Utrechts Requiem wordt opgevoerd op verschillende lokaties in Utrecht, Nieuwegein en Zeist. Niet alleen in concertzalen, maar vooral in buurthuizen en bibliotheken.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.