Klimaatactivisten Extinction Rebellion gaan verkeersader Utrecht centrum blokkeren

© Google Maps
Utrecht - Klimaatactivisten gaan zaterdag om 12.00 uur de Daalsesingel in Utrecht blokkeren. Ze protesteren bij het kantoor van Energie Beheer Nederland, dat namens de Nederlandse overheid zich bezig houdt met gasboringen op land en in de zee.
De demonstratie wordt georganiseerd door Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR). Volgens hen draagt EBN met de gasboringen bij aan de klimaatcrisis. Ze eisen daarom drie dingen van de Nederlandse overheid: die moet de waarheid vertellen over de klimaat- en ecologische crisis, stoppen met gasboringen en het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty tekenen.
Om die eisen ingewilligd te krijgen, trekken SR en XR zaterdag samen naar het EBN kantoor, dat aan de drukke Daalsesingel ligt. Een woordvoerder van Extinction Rebellion laat weten daar enkele honderden actievoerders te verwachten. "Als je daar met zoveel mensen staat, blokkeer je ook automatisch die weg", zegt hij.
Vandaag voerden klimaatdemonstranten ook actie bij EBN, waar een klein groepje posters op de ramen plakte met wetenschappelijke informatie over de klimaatcrisis, flyers uitdeelde en sprak met medewerkers.
De gemeente Utrecht is bekend met de demonstratie die aanstaande is en geeft aan op dit moment verschillende scenario's uit te werken. "Demonstreren is een grondrecht en wordt in beginsel altijd gefaciliteerd. Mocht de demonstratie leiden tot eventuele (verkeers)maatregelen, dan zullen we hier in de komende dagen over communiceren", aldus een woordvoerder.
EBN was niet telefonisch bereikbaar voor een reactie.

De Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty is een bindend verdrag dat ondertekenaars verplicht de uitbreiding van fossiele projecten een halt toe te roepen.