'Roestige' opstart van treinverkeer naar Spoorwegmuseum

© Rose Heijnen / RTV Utrecht
Utrecht - Vanaf vanochtend zouden er weer treinen rijden naar het Spoorwegmuseum. Maar de eerste paar treinen vielen toch uit. Pas aan het begin van de middag vertrok de eerste trein. De rails moesten nog worden schoongemaakt. De trein tussen Utrecht Maliebaan, zoals het station heet, en Utrecht Centraal reed sinds begin vorige maand niet.
De treinen tussen Utrecht Maliebaan en Utrecht Centraal reden sinds begin november niet meer omdat ProRail de veiligheid op het spoor niet kon garanderen. Door vuil en bladeren op de rails konden de treinen niet goed gedetecteerd worden. Het kan dan zo zijn dat een trein een overweg over gaat zonder dat de slagbomen volledig zijn gesloten.
De bladeren op de rails werden in de aanloop naar de start van de dienstregeling vandaag weggehaald. Ook werd het roest zo goed mogelijk weggehaald. Maar dat bleek vanochtend niet genoeg. Medewerkers van het Spoorwegmuseum dachten dat de trein zou rijden, maar dat was niet zo.
"We dachten dat om 10.30 uur de eerste trein zou vertrekken vanaf Utrecht Centraal. Maar dat bleek toch niet zo te zijn. ProRail ging eerst nog roestrijden", vertelt de voorlichter van het Spoorwegmuseum Evertjan de Rooij.
Bij roestrijden wordt er een testtrein heen en weer gereden, zodat het laatste roest van de rails verdwijnt. Omdat de trein al een maand niet reed, was dat nodig. En dus reed er een andere trein dan gebruikelijk tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan. "Ik dacht eerst ze zetten ander materieel in. Maar die trein ging dus roestrijden. Hij ging een paar keer over het spoor dat heel lang niet gebruikt is."
Maar om 13.31 uur was het dan eindelijk zo ver. De eerste trein sinds begin november vertrok weer vanaf Utrecht Centraal naar het station bij het Spoorwegmuseum. Een paar blije reizigers vertrokken later op de dag weer vanaf het museum naar het centrale station. En daar zijn ze bij het museum erg blij mee vanwege de drukke kerstperiode die eraan komt.