Aangespoelde griend had meerdere ziektes: 'Al met al geen gezond dier'

© Bas Niemans / Universiteit Utrecht
Utrecht - De aangespoelde griend die onderzocht werd door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht was ernstig ziek. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek. Het vrouwtje had een hersenvlies- en een longontsteking. Ook had ze afwijkingen in haar gebit en in haar gehoororganen.
Zo'n week geleden spoelde de griend aan op het strand bij Vlieland. Het team van Lonneke IJsseldijk, van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is druk bezig geweest de griend te onderzoeken.

Een griend is een grote dolfijnachtige met een opvallend bol voorhoofd die tussen de drie en negen meter lang kan worden. Ze leven in grote groepen, vooral in de noordelijke Atlantische Oceaan, en worden niet veel bij Nederland gezien. Ze kunnen zestig jaar oud worden. De laatste griend die aanspoelde was een mannetje en dat was in 2018.

"Ze had van alles. Ze had last van een oorontsteking. Ook had ze een hersenvliesontsteking, een longontsteking en een heel slecht gebit wat zorgde voor pijn bij het eten. En ze had parasieten in heel veel organen. Al met al was het geen gezond dier", vertelt onderzoeker Lonneke IJsseldijk.
IJsseldijk noemt de oorontsteking een mogelijke reden van het stranden in Vlieland: "Grienden zijn dieren die geluid gebruiken als primair zintuig, en niet hun ogen. Als het dier een oorontsteking aan beide kanten heeft, dan heeft het moeite met oriënteren gehad. Maar een hersenvliesontsteking kan natuurlijk ook een reden zijn om te stranden en te sterven. Het is nog speculatief."
"Mijn verdenking is dat het om een ziek dier gaat dat zich bewust of onbewust heeft afgezonderd van de groep. Ze heeft misschien niet mee kunnen komen met de anderen, omdat ze ziek was en aanvoelde dat ze kwam te overlijden", vertelt IJsseldijk over het feit dat de griend alleen was. Grienden zijn namelijk dolfijnachtigen die normaal gesproken leven in grote groepen.

Jaarringen

Het onderzoek is nog niet afgerond. Er zijn nog een aantal vragen waar IJsseldijk een antwoord op hoopt te vinden. Het is nog niet te zeggen hoe oud de griend is geworden: "Grienden hebben jaarringen in de tanden, dus de leeftijd kunnen we nog wel achterhalen. Ze was in ieder geval volwassen. Maar hoe oud ze is geworden, kunnen we hopelijk later verklaren."
Ook de oorzaak van de verschillende ziektes bij het dier is nog niets bekend. "We zoeken naar micro-organismen die tot die ontstekingen hebben geleid. Dat moet met stukjes op kweek aangetoond worden en dat kost wat langer de tijd." Het onderzoek gaat dus nog even door.
Inmiddels zijn er nog kleine delen van de griend die door het team van de Universiteit Utrecht worden onderzocht, maar het skelet is opgehaald door Ecomare in Texel. Zij willen het skelet tentoonstellen. Alle kennis die het team heeft opgedaan, wordt gebruikt in groter onderzoek over gestrande zeezoogdieren.