Utrecht is een nieuwe partij rijker, en die zit ook gelijk in de gemeenteraad

© Victor Paalman
Utrecht - Victor Paalman komt op 21 december in de Utrechtse raad. Hij is onlangs een nieuwe partij gestart en krijgt gelijk een zetel. Dat komt omdat fractievoorzitter Esma Kendir van Student & Starter uit de raad stapt. Hoe de nieuwe partij gaat heten wil Paalman nog niet bekend maken.
Het kwam gister als een donderslag bij heldere hemel, de grote problemen bij jongerenpartij Student & Starter. Daar wisselen de raadsleden standaard na twee jaar, omdat de partij vindt dat je telkens nieuw bloed nodig hebt in de politiek. “Zo zorgen we voor een frisse blik en meer toegankelijkheid voor jonge mensen om deel te nemen aan de lokale politiek”, aldus partijvoorzitter Melanie Pieper. De bedoeling was dat Ruben Snijder de plek van Kendir zou innemen. Maar daar steekt Paalman nu een stokje voor. Hij staat hoger op de lijst van Student & Starter en komt dus eerst in aanmerking voor de vrijgekomen zetel.
En dat is tegen het zere been van de jongerenpartij, want iedereen bij S&S tekent een overeenkomst dat hij afziet van zijn zetel ten gunste van de kandidaat die Student & Starter voordraagt. Partijvoorzitter Pieper: “Het is teleurstellend dat we ons wisselsysteem, na tien succesvolle jaren, dit jaar niet kunnen waarborgen. Dit wisselsysteem is een kernprincipe van onze partij." Volgens Pieper is Paalman door het schenden van deze afspraak niet welkom bij de fractie van Student & Starter. "Dat hij ervoor kiest om toch de zetel in te nemen, vinden we een miskenning van de kiezers van Student & Starter", zegt Pieper.
Paalman vindt niet dat hij zich aan de afspraak om zijn zetel af te staan, hoeft te houden. Hij heeft een jaar geleden zijn lidmaatschap van Student & Starter opgezegd. "Ik heb al een jaar geen contact met Student & Starter, ik heb niets van ze gehoord, geen enkele vorm van communicatie", zegt hij. "Ik heb gesproken met de mensen die op me gestemd hebben, voor zover ik ze ken, en toen heb ik de afweging gemaakt dat het heel nuttig is voor de mensen die op mij gestemd hebben en voor de stad Utrecht als ik die zetel houd." En dus begint hij een nieuwe partij. Dat wordt de zestiende fractie in de Utrechtse raad.

Voorkeurstemmen

Paalman stond tweede op de lijst van de jongerenpartij. Student & Starter kreeg twee zetels, maar toch mocht Paalman niet de raad in. De nummer 3, Annemarijn Oudejans, ging hem met voorkeurstemmen voorbij. Daar baalde Paalman van. "Ja uiteraard, ik heb twee jaar geleden ongelofelijk mijn best gedaan voor Student & Starter. Ik was de nummer twee, dus ik dacht dat het wel goed zou komen. En dan is het ongelooflijk balen dat Oudejans met voorkeurstemmen in de raad kwam."
Ik heb niets van ze gehoord, geen enkele vorm van communicatie.
Beoogd raadslid Victor Paalman
Het kersverse raadslid maakt gebruik van de situatie, hij staat tweede op de lijst en wordt dus als eerste door de gemeente benaderd of hij de zetel wil hebben. "Het gaat zo dat The King is dead, long live The King: zodra iemand ontslag neemt is de zetel automatisch voor jou, tenzij je expliciet afstand neemt", zegt hij. Paalman studeert informatiekunde, daarnaast werkt hij bij StudyWorks, een bijles-instituut. "Ik heb ongelofelijk veel zin om raadslid te worden, maar wel met kriebels in mijn buik. Het is heel erg pittig om dit avontuur in mijn eentje aan te gaan. Ik ben bezig met het samenstellen van een team van ongelofelijk intelligente en talentvolle Utrechters." Als alles goed gaat wordt hij op 21 december door de burgermeester beëdigd.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel