Langere verhuistijd voor honderden bewoners van Utrechtse studentenflats

Het Tuindorp-West Complex bestaat onder meer uit de drie gekleurde studentenflats.
Het Tuindorp-West Complex bestaat onder meer uit de drie gekleurde studentenflats. © RTV Utrecht
Utrecht - Studenten van de drie Utrechtse flats aan de Van Lieflandlaan en Willem Schuylenburglaan, krijgen langer de tijd om te verhuizen. Dat heeft woningcorporatie SSH besloten nadat er onrust was ontstaan onder de studenten. "We hebben goed geluisterd naar de zorgen van bewoners."
De driehonderd bewoners van de rode flat die het eerst gerenoveerd gaat worden, hoeven in plaats van eind juli pas in oktober 2024 hun kamers te verlaten. De flats op het Tuindorp-West Complex zijn verouderd en toe aan een grondige opknapbeurt, liet de woningcorporatie eerder weten. Hierdoor moeten bewoners op zoek naar vervangende woonruimte en dat leverde spanning op met de SSH. Zo meldde de actiegroep Rode Flat eerder dat "betere communicatie veel leed had kunnen voorkomen".

'Goed geluisterd'

“We hebben een aantal bewonersavonden georganiseerd, waar een flinke groep op afkwam”, vertelt Roeland Kreeft, manager wonen SSH. “We hebben goed geluisterd naar de zorgen van bewoners en gekeken waar we ruimte kunnen vinden om tegemoet te komen aan de bezwaren.”
Zo bleek dat bewoners niet alleen moeite hebben met het feit dat ze moeten verhuizen, maar ook opnieuw moeten hospiteren terwijl sommigen er net een zoektocht op hebben zitten. De woningcorporatie wil daarin tegemoet komen. “Daarom hebben we gezegd: als je geen zin hebt om te hospiteren, dan kunnen we je ook direct plaatsen in een kamer", zegt Kreeft. "We willen ervoor zorgen dat iedereen op een goede plek terechtkomt. Dat betekent dat we maatwerk toepassen.
Volgens de woningcorporatie wordt het ook mogelijk voor studenten die samen op een eenheid wonen om ook na de renovatie gezamenlijk terug te keren.
"Ik ben heel tevreden dat we het gesprek met de bewoners hebben gevoerd en dat we hun kritiek en feedback hebben verwerkt", aldus de manager. "Dat heeft geleid tot concrete verbetering van ons plan."