Scheuring bij Utrechtse jongerenpartij Student & Starter

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het rommelt bij Student & Starter (S&S). Het beoogde raadslid Ruben Snijder kan zijn zetel niet innemen omdat een andere kandidaat, Victor Paalman, zijn plek overneemt. Dat heeft alles te maken met een bijzondere manier van de Utrechtse jongerenpartij om hun zetels in te vullen.
Raadsleden worden bij verkiezingen voor een periode van vier jaar gekozen. S&S vindt dat te lang. Daarom hebben ze afgesproken dat ze maximaal twee jaar raadslid blijven en daarna hun zetel afstaan aan een nieuwkomer. Dat moet dan wel iemand zijn die op de lijst heeft gestaan bij de voorgaande verkiezingen.
S&S won bij de verkiezingen van 2022 twee zetels in de Utrechtse raad. Lijsttrekker Esma Kendir werd zo verkozen. De nummer twee op de lijst, Victor Paalman, werd niet gekozen omdat de nummer drie met voorkeurstemmen in de raad kwam. Annemarijn Oudejans vormde samen met Esma Kendir de afgelopen twee jaar de fractie van S&S in de raad.

Afscheid

Vorige week nam Kendir, zoals gepland, afscheid van de gemeenteraad. De maanden daarvoor hield S&S een interne sollicitatieprocedure, waarbij Snijder als beste naar voren kwam. Hij stond 7e op de lijst bij de verkiezingen. Het was dus de bedoeling dat hij vorige week beëdigd zou worden als de nieuwe fractievoorzitter van S&S. Maar zover kwam het niet.
Daarvoor moeten we kijken naar de wet die de verkiezingen regelt. Die zegt dat als een raadslid vertrekt, dat dan de eerste op de kieslijst die niet in de raad zit, gevraagd wordt of hij/zij in de raad wil. Wil hij niet, dan komt de kandidaat die daaronder staat aan de beurt. En zo verder.
Bij S&S hebben ze afgesproken dat je dat weigert, als je niet het beoogde raadslid bent. Dat wil zeggen dat iedereen die boven Snijder op de lijst staat, de uitnodiging zou weigeren. En juist dat heeft Paalman niet gedaan. En daarom wordt hij bij de volgende raadsvergadering beëdigd als raadslid.
Partijvoorzitter Melanie Pieper van S&S is niet blij met de situatie. "Het is teleurstellend dat we ons wisselsysteem, na tien succesvolle jaren, dit jaar niet kunnen waarborgen. Dit wisselsysteem is een kernprincipe van onze partij", zegt Pieper in een verklaring. "Door het schenden van deze afspraak is Victor namens Student & Starter niet welkom bij onze fractie." Paalman zal daarom als eenmansfractie gaan opereren. En dat geldt ook voor het overblijvende raadslid Oudejans. Daarmee komt het aantal partijen in de Utrechtse raad op zestien.
Tekst loopt door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
In een radio-uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM verzuchtte Charlotte Passier van Volt, dat dit geen ideale situatie is. "Ik denk dan, jeetje, dan zitten er straks twee nieuwe eenmansfracties in de raad. En dat is een heleboel werk in je eentje", zei Passier op Bingo FM. "In die zin ben ik wel een beetje bezorgd. Gaat dat goed?" S&S maakt onderdeel uit van de coalitie in Utrecht. Julia Kleinrensink, de fractievoorzitter van GroenLinks maakt zich geen zorgen over het verlies van een zetel voor de coalitie. "We hebben nog altijd een meerderheid, dat is het goede nieuws", zei ze op Bingo FM. "Ik vind het in eerste instantie heel rot voor Student & Starter wat hier aan de hand is, want die hadden er een andere gedachte bij en dat is nu anders gelopen."

In Stadhuisplein op Bingo FM ging het over meer dan over de problemen binnen Student & Starter. De gasten Jullia Kleinrensink (GroenLinks), Charlotte Passier (Volt) en Marijn de Pagter (VVD) spraken ook over het fiasco van de nieuwe parkeer-app in Utrecht, en de verantwoordelijkheid van wethouder Lot van Hooijdonk daarvoor. Daarnaast spraken ze over het besluit van de Utrechtse raad om soepeler om te gaan met het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen voor mensen met een laag inkomen. Die nieuwe regeling is in strijd met de wet, en die is daarom direct weer geschorst.