Ex-dakloze Wim blij dat 'vijandig' straatmeubilair verdwijnt uit Utrecht: 'Niemand slaapt zomaar buiten'

© RTV Utrecht
Utrecht - Bankjes met extra leuningen zodat er niet op gelegen kan worden, ongemakkelijke betonnen cilinders om op te zitten of scherpe randen op muurtjes. Het zijn voorbeelden van zogenoemde 'vijandige architectuur'. In de jaren 90 wilde de gemeente Utrecht daarmee daklozen weren. Maar de tijden zijn veranderd en vijandige architectuur gaat in de ban.
Een goed idee, vindt ex-dakloze Wim. Hij was ooit verslaafd aan cocaïne, verloor zijn baan en belandde op straat. "Toen mijn geld op was, was dat ook het einde van mijn verslaving. Ik kon geen fietsen jatten of stelen uit de supermarkt." De donkere periode op straat ligt achter Wim. "Ik steek mijn geld nu in mijn appartement."
Hij vindt het goed dat de vijandige architectuur uit de stad verdwijnt. "Natuurlijk, al ben ik wel benieuwd hoe lang het duurt. Maar het idee is goed. Het ergste van dakloos zijn, is dat mensen je als tweederangsburger zien. Als iemand die onverzorgd is en bedelt, maar niemand slaapt zomaar in de regen en sommige daklozen kunnen het psychisch ook niet aan om op een zaal van de nachtopvang te slapen omdat daar altijd wel wat aan de hand is. Zij kiezen er wel voor om buiten te slapen."
Op zoek naar vijandige architectuur in Utrecht

Woonprobleem

Maar het beeld van daklozen is wel gekanteld sinds de jaren 90. "Er werd toen gesproken over junks en zwervers, in plaats van over echte mensen die gewoon onderdeel uitmaken van onze samenleving", zegt Marcel Vonk van stichting GOUD,een belangenbehartiger voor dak- en thuislozen. "Maar het gaat uiteindelijk om mensen die een woning nodig hebben. Het een woonprobleem."
Het verbannen van 'vijandige architectuur' is goed, maar geen oplossing, vindt ex-dakloze Wim. "De overheid moet stoppen met symptoombestrijding. Je moet natuurlijk de oorzaak aanpakken, anders verplaatst het probleem alleen maar."

De Utrechtse gemeenteraad heeft besloten dat het geen straatmeubilair meer gaat plaatsen dat erop gericht is het leven van daklozen te belemmeren. Na de aangenomen motie van Student & Starter en de PvdA is in het Handboek Openbare Ruimte opgenomen dat deze 'vijandige architectuur' niet in het Utrechtse straatbeeld past.

Vijandige architectuur weg uit Utrecht (1)
Vijandige architectuur weg uit Utrecht (2)