Dit is waarom koffiegeur bij Utrecht hoort: 'Het betekent dat we bijna thuis zijn'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - "Is de koffiegeur van Douwe Egberts te hinderlijk? Huidig niveau aanvaardbaar", kopte de website van RTV Utrecht gisteren. En dat hebben we geweten: op Facebook stroomden de reacties binnen. "Heerlijk", "Voelt als thuiskomen" en "Hoort bij Utrecht", laten Utrechters op het sociale medium massaal weten. Is Utrecht echt zo eensgezind over de koffielucht, die soms door de hele stad te ruiken is?
In de wijken rondom de Douwe Egberts-fabriek kijken mensen er in elk geval niet van op. De meeste buurtbewoners zijn er wel aan gewend: "Als ik het thuis sterk ruik, weet ik dat het gaat regenen."
Mensen met een goed reukvermogen konden het zelfs op Utrecht Centraal ruiken vanmiddag: de geur van gebrande koffiebonen. Als de wind ook maar een beetje (on)gunstig staat, kunnen zomaar hele straten of wijken naar koffie ruiken. Voor de mensen in Utrecht-West is dit inmiddels een bekend gegeven.
Volgens deze bewoners hoort de koffiegeur bij Utrecht-West
"Volgens mij ligt het eraan wat ze precies doen die dag", vertelt Nirosha. Normaal gesproken geniet ze ervan als een koffiewolk over haar wijk heen trekt. "Maar vandaag vind ik het minder lekker. Dat gebeurt niet vaak." Tijdens het uitlaten van haar nog jonge hond vertelt ze hoe vier jaar in de geur wonen went. "Mijn schoonmoeder zegt altijd dat het stinkt als ze over de gele brug (Hogeweidebrug, red.) rijdt. Voor mijn partner en mij betekent het dat we bijna thuis zijn."
Eerder dit jaar bleek dat de Douwe Egberts-fabriek meer geur uitstootte dan verwacht. Verschillende bouwprojecten liepen vertraging op, doordat de gemeente eerst een onderzoek ging doen. In een brief aan de gemeenteraad laat verantwoordelijk wethouder Eva Oosters weten dat de huidige situatie "aanvaardbaar" is. Dit betekent dat de bouwplannen weer kunnen worden hervat.
Ik ruik ook benzine en andere geuren op straat, dat hoort bij de stad
Omwonende

Niet altijd

Alex woont in de wijk tegenover de Douwe Egberts-fabriek. Zelf drinkt hij vier kopjes koffie per dag. "Je ruikt het lang niet elke dag. Het is eerder een uitzondering dan de regel", legt hij uit. Van hem hoeft het niet vaker naar gebrande koffiebonen te ruiken, maar ook zeker niet minder vaak. Dat het ook vandaag weer sterk naar bonen ruikt, vindt de Utrechter niet erg. "Als het elke dag zo zou zijn, kan ik mij voorstellen dat mensen het vervelend vinden."
Ook in het Cremerpark is vanmiddag niemand te vinden die baalt van de koffiegeur. In het uitlaatpark voor honden legt een bewoner van de Schepenbuurt uit waarom hij de koffie nauwelijks ruikt, terwijl zijn wijk tegen de fabriek aan ligt. "Het waait vaak over ons heen en soms niet. Ik vind het niet erg als de geur d'r is, maar ik mis 'm ook niet."
© RTV Utrecht / Dion Balfoort

Wennen

Voor nieuwe bewoners is het hopen dat ze de geur kunnen waarderen, of er gewoon aan gewend raken. Want nu het onderzoek van de gemeente is afgerond, betekent het dat verdere ontwikkeling en nieuwbouw in het gebied weer mogelijk wordt. Chris en Els wonen tweehonderd meter van de koffiefabriek af. Waar Chris niet zo'n sterke mening over de geur heeft, is Els wel duidelijk: "Het is niet mijn geur. Ik vind de koffie bij ons binnen beter ruiken."
Toch zijn ze het er beide over eens dat de geur simpelweg bij Utrecht-West hoort. "Ik ruik ook benzine en andere geuren op straat. Dat hoort bij de stad", vertelt Els. Toch heeft ze wel een belangrijke reden waarom ze de geur liever niet ruikt. "Als ik het thuis sterk ruik, weet ik dat het gaat regenen."