Utrecht verliest te veel creatieve makers en komt met 'broedplaatssubsidie'

Muzikale broedplaats dB's
Muzikale broedplaats dB's © Google Maps
Utrecht - Utrecht wil meer betaalbare ruimte bieden aan creatieve makers. Vanaf 1 januari kunnen zowel bestaande als nieuwe broedplaatsen subsidie aanvragen voor het realiseren van nieuwe en het uitbreiden van bestaande culturele werkplaatsen.
De ambitie is om 80.000 vierkante meter extra werkruimte te realiseren voor kleine culturele organisaties en bedrijven. Met de 'broedplaatssubsidie' kan naar verwachting tussen de 4.500 en 7.000 vierkante meter aan nieuwe maakruimte worden gecreëerd.
“Het is heel belangrijk om actief ruimte te blijven zoeken voor culturele makers in een groeiend Utrecht", zegt wethouder Eva Oosters (Cultuur). "Veel nieuwe of jonge kunstenaars en muzikanten kunnen geen betaalbare maakruimte vinden in de stad, waardoor we ook heel veel makers verliezen in Utrecht. Om een levendige en culturele stad te blijven is het daarom nodig te helpen met het maken van nieuwe culturele broedplaatsen."

Wie kan de subsidie aanvragen?

De subsidie is zowel beschikbaar voor kleinere als grotere initiatieven en voor nieuwe broedplaatsen én bestaande broedplaatsen die werkruimtes uit willen breiden. Het gaat bijvoorbeeld om beheerorganisatie DePlaatsmaker, broedplaatsen als de Nijverheid en het Hof van Cartesius en nieuwe initiatieven in de stad. Beheerinstellingen kunnen tot en met 31 december 2026 aanvragen doen.

De belangrijkste eisen

Het geld kan ingezet worden voor aankoop of verbouwing van een locatie. Doordat de subsidie een onrendabel deel in de investering afdekt, worden de huurprijzen verlaagd en blijft het betaalbaar voor creatieve makers. Als eis heeft de gemeente een maximum huurtarief opgenomen in de regeling, zodat de werkruimtes bij de juiste doelgroepen terecht komen.