2 jaar cel voor zwaar geweld tegen politieman: 'Schoppen tegen het hoofd waren potentieel dodelijk'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De 31-jarige Utrechter D., die een half jaar geleden in Zuilen een politieagent zo hard tegen zijn hoofd trapte dat de man er blijvend letsel aan overhield, is veroordeeld tot drie jaar celstraf waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan poging tot doodslag. "Het door verdachte uitgeoefende geweld was potentieel dodelijk", aldus de rechtbank vandaag.
De agent kwam met een aantal collega's tussenbeide toen een slepende burenruzie in de F. Koolhovenstraat in mei volledig escaleerde. Gedurende de nacht was de politie al meerdere keren op meldingen afgekomen, er werd over en weer gescholden en bedreigd. Toen de politie D. 's ochtends wilde aanhouden, ging het mis. Hij trapte de agent hard tegen diens been en vervolgens drie keer tegen het hoofd.
De verwondingen hebben grote, blijvende gevolgen voor de agent. Een piep in de oren en een stekende pijn in zijn oren en hoofd. De rechtbank rekent het D. zwaar aan. "Dit alles levert veel verdriet en frustratie op. Deze frustratie wordt vergroot door de onzekerheid die hij ervaart of hij ooit weer (volledig) zal herstellen." De bedreigingen aan het adres van zijn buurvrouw, de klap die hij uitdeelde aan haar zoon wegen ook mee: "Dit heeft plaatsgevonden bij de woning van de buren, een plek waar zij zich bij uitstek veilig zouden moeten voelen. Dat gevoel heeft hij ze ontnomen."
De poging tot doodslag, het blijvende letsel, de bedreigingen en de mishandelingen van de buren en ook zijn vader: het bracht de rechtbank uiteindelijk tot een straf van drie jaar celstraf waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij zich laten behandelen voor zijn agressie, zal hij moeten verhuizen en mag hij ook niet bij zijn vader intrekken.