Dit is waarom Hercules - Ajax in de Galgenwaard is 'uitverkocht', maar er toch nog ruim 18.000 lege plaatsen zijn

Hercules speelde al eerder een bekerwedstrijd in de Galgenwaard, in 2017 tegen FC Groningen
Hercules speelde al eerder een bekerwedstrijd in de Galgenwaard, in 2017 tegen FC Groningen © RTV Utrecht
Utrecht - Nog iets meer dan een week en dan komt Ajax weer richting de Domstad voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Het zijn dan niet de mannen van eredivisieclub FC Utrecht die het tegen de club uit de hoofdstad opnemen, maar derdedivisionist Hercules voor de tweede ronde van de KNVB-beker.
In Utrecht wordt gehoopt op een bekerstunt van kolossale proporties: dat dat kan in de beker bewees amateurclub Spakenburg begin dit jaar nog door te winnen van FC Utrecht. En als er een seizoen is dat een amateurclub Ajax pijn kan doen, is het misschien wel dit seizoen. Eerder dit jaar stonden de Amsterdammers op een historische laatste plek op de ranglijst in de eredivisie.
Kortom; alle ogen zijn gericht op de Utrechtse amateurclub aan de Voorveldselaan. Toch komen er niet veel supporters kijken, hoe zit dat? En waarom wordt de wedstrijd eigenlijk niet bij Hercules zelf gespeeld? 5 vragen en antwoorden over de logistieke puzzel die de wedstrijd Hercules - Ajax is.

1. Waarom wordt de wedstrijd niet op het hoofdveld van Hercules gespeeld?

Hercules speelt normaal gesproken haar reguliere wedstrijden op sportpark Voordorp, maar voor het bekerduel tegen Ajax moet de club uitwijken. Dat heeft meerdere redenen.
"De verlichting rondom het hoofdveld is niet geschikt voor een uitzending op televisie", laat de voorzitter van de voetbalclub Fons Visser weten. Het hoofdveld van de club op sportpark Voordorp is niet goed verlicht. Het is niet prettig voetballen in het donker. Daarom wordt de verlichting niet vaak gebruikt. "Voor een reguliere wedstrijd is de verlichting ook niet goed genoeg. Het is dan een beetje schemerig op het veld." En dat is niet handig bij zo'n bekerduel.

2. Waarom wordt het bekerduel dan in de Galgenwaard gespeeld?

"De politie wil ons in het stadion hebben, want er zit toch wat risico aan deze wedstrijd. In het stadion kunnen ze beter beveiligen", zegt Visser. Utrecht en Amsterdam kennen een grote rivaliteit. Wedstrijden tussen FC Utrecht en Ajax zijn dan ook enorm beladen. Eind oktober won FC Utrecht thuis van de club uit Amsterdam. Die rivaliteit is ook een reden om de wedstrijd van Hercules goed te beveiligen.
Een woordvoerder van de gemeente laat wel weten dat de wedstrijd niet gezien wordt als een risicowedstrijd. "Er is altijd contact met de driehoek (het veiligheidsoverleg tussen politie, gemeente en het OM, red.) bij een voetbalwedstrijd in de Galgenwaard. Als het gaat om veiligheid, benaderen we deze wedstrijd hetzelfde als thuiswedstrijden van Jong FC Utrecht tegen tegenstanders die relatief veel supporters meenemen."
Hercules heeft vorig jaar tegen NAC een bekerwedstrijd op het sportpark Zoudenbalch gespeeld. Maar de gemeente vond die plek nu niet goed genoeg. In een stadion is de veiligheid beter te waarborgen. "De Galgenwaard leent zich er namelijk uitstekend voor om supportersstromen goed naar binnen te leiden", zegt de gemeente.
Het is overigens niet de eerste keer dat Hercules in de Galgenwaard een bekerduel speelt. In september 2017 ontving de Utrechtse club FC Groningen in het stadion. Hercules verloor toen met 4-2 van de Groningers. Ook Ajax heeft geen goede herinneringen aan het laatste bekerduel in de Galgenwaard. Op 4 maart 2020 won FC Utrecht de halve finale van Ajax met 2-0. Die finale werd door de coronacrisis nooit gespeeld.

3. Hoeveel kaarten zijn er beschikbaar?

Zo'n vijfduizend tickets werden er door Hercules verkocht voor de wedstrijd. Deze tickets werden verkocht onder de leden van de club. Ze waren snel op. Het roept de vraag op waarom er niet meer tickets beschikbaar zijn. Er zijn namelijk nog een hoop mensen die het bekerduel ook live in de Galgenwaard willen bekijken. Maar dat kan niet, zegt voorzitter Visser: "We hebben van de gemeente een vergunning gekregen voor de huur van één tribune."
Ook de Ajacieden vullen niet het hele uitvak. Zij mochten vierhonderd kaarten verkopen onder hun uitsupporters. Terwijl er in het uitvak in de Galgenwaard plek is voor zo'n twaalfhonderd uitsupporters. Ook heeft de gemeente besloten dat de Amsterdamse club maar met één buscluster naar Utrecht mag afreizen.

4. Waarom zijn er geen extra kaarten beschikbaar?

"De vraag naar extra kaarten is niet groot genoeg om een extra tribune te vullen. Bij meer publiek zou er ook extra capaciteit moeten zijn, en ook meer mobiliteit van de politie", zegt de woordvoerder van de gemeente. Wanneer er meerdere tribunes worden gevuld, is er ook meer inzet nodig van de politie. En dat is lastig, volgens voorzitter Visser: "Ze moeten dan teveel uren en teveel mensen inzetten. Dat wil de driehoek niet voor deze wedstrijd. De avond ervoor is de wedstrijd Feyenoord tegen FC Utrecht, en die kost ook al veel inzet."
Daarom is besloten dat er een beperkte hoeveelheid kaarten mocht worden verkocht. "Het aantal tickets past bij de wedstrijd van een amateurvoetbalclub", zegt de woordvoerder van de gemeente. Groter zou volgens hem niet passen bij Hercules.

5. Wat gebeurt er met de rest van het stadion?

Met maar een kwart van het stadion gevuld, is de vraag wat er met de lege tribunes gebeurt. Worden er vlaggen opgehangen? Of wordt de leegte op een andere manier opgevuld? Daarover is Visser heel duidelijk: "We gaan geen vlaggen of iets dergelijks ophangen. Want de camera zal daar niet op gericht zijn. De camera staat gericht op de Noordtribune, waar onze supporters zitten."
De voorzitter heeft enorm veel zin in de wedstrijd. "Het leeft ontzettend binnen de vereniging. Dit is echt een 'once in a lifetime'. Voor de spelers maar ook voor de leden." Ook de wethouder benadrukt: "De bedoeling is om er een voetbalfeest van te maken."
Op donderdag 21 december speelt Hercules tegen Ajax in Stadion Galgenwaard. De wedstrijd begint om 18.45 uur. RTV Utrecht is er uiteraard bij, de audiolivestream van de wedstrijd is via deze website te beluisteren.