Utrechts lijflied van Herman Berkien haalt Top 2000: 'Geweldig dat het is gelukt'

© Top2000
Utrecht - Het nummer 'Utereg me stadje' van Herman Berkien staat dit jaar in de Top 2000, de eindejaarslijst van NPO Radio 2. De actie van Joop de Jager is geslaagd. Samen met zijn gezin voerde hij actie om het nummer in de muzieklijst te krijgen. "Fantastisch, dit had ik niet durven dromen", reageert de initiatiefnemer op het heuglijke nieuws.
"De Top 2000 volg ik eigenlijk al vanaf het begin en het viel me op dat er allerlei dialecten voorbij kwamen", vertelde De Jager eerder aan RTV Utrecht. "Toen dacht ik: waarom nou niet het Utrechts?" En omdat Herman Berkien ooit optrad toen De Jager 50 jaar werd, dacht de geboren en getogen Utrechter direct aan zijn beroemde hit.
De Jager begon daarom een actie omdat hij een nummer in het Utrechtse dialect miste in de jaarlijkse muzieklijst. "Je hoort in de Top 2000 al jarenlang talen en dialecten uit heel Nederland, of het nu gaat om het Drents, Fries, Zeeuws, Brabants of het Limburgs: veel provincies zijn vertegenwoordigd in de 'lijst der lijsten'. Alleen het Utregs ontbreekt. Niet dat we geen prachtig Utregs lied hebben, maar omdat niemand er ooit aan heeft gedacht om erop te stemmen."

Media-aandacht en FC Utrecht

Vandaag werd bekend dat het Utrechtse nummer de Top 2000 heeft gehaald. "Echt geweldig dat het gelukt is", zegt De Jager. “Het is natuurlijk best heel bijzonder om een specifiek Utrechtse artiest in een landelijke lijst te krijgen. Mede dankzij alle media-aandacht en het programmaboekje van FC Utrecht is het gelukt. Ook hebben we via Facebook veel gedaan; alle buurten hebben we bestookt met vragen om te stemmen.”
De Jager zegt overigens “geen idee” te hebben hoeveel mensen er precies hebben gestemd. Ook wordt aanstaande vrijdag pas bekendgemaakt welke notering het Utrechtse lijflied staat genoteerd. “Het zou mooi zijn als het op plek 2000 staat, een feestje om de lijst mee te beginnen.”
Inge, de weduwe van Herman, was ook direct enthousiast. "Wat een ontzettend leuk idee, Herman in de Top 2000. Wat zou hij trots zijn geweest als het lukt." De vijfentwintigste editie van de Top2000 wordt uitgezonden op Tweede Kerstdag tot en met Oudjaarsdag.
Het is overigens nog niet bekend op welke plek het nummer de Top 2000 is binnengekomen. Dat wordt vrijdag bekendgemaakt.
RTV Utrecht was eerder deze maand op pad met Joop in zijn campagnetijd