Is koffiegeur van de Douwe Egberts-fabriek te hinderlijk? 'Huidig niveau aanvaardbaar'

© ANP
Utrecht - De geur van vers gebrande koffiebonen. Wie in Utrecht-West woont is wel bekend met het aroma van de Douwe Egberts-fabriek. Je houdt ervan of je vindt het maar niets. De vraag was dit jaar of de geur te hinderlijk is voor geplande nieuwbouwwoningen aan het Thomas á Kempisplantsoen. Het project liep in maart vertraging op omdat er onderzoek nodig was om vast te stellen of de uitstoot wel aanvaardbaar is. De resultaten zijn nu bekend.
Eerder dit jaar bleek dat de hoge schoorsteen van de Douwe Egbertsfabriek in Utrecht minder geur verspreidt dan gedacht, maar dat de rest van de fabriek juist meer uitstoot tegen de verwachtingen in. Er moest daarom meer onderzoek worden gedaan. Douwe Egberts heeft volgens de gemeente uitgebreid meegewerkt. Wat blijkt: het huidige geurniveau is binnen de norm en "aanvaardbaar". Dat schrijft wethouder Eva Oosters in een brief aan de raad.
Er zijn mogelijke maatregelen in beeld gebracht waarmee de uitstoot op het huidige niveau kan worden gehouden, ook als de productiecapaciteit maximaal wordt uitgebreid. Verder is de zogenoemde hedonische waarde (aangenaamheid van de geur) onderzocht. Conclusie: geen hinder. Dit wordt volgens de gemeente ondersteund door het beperkte aantal klachten.
Wat betreft nieuwbouw of herontwikkeling in de omgeving van de Douwe Egberts-fabriek geldt dat bouwen tot 35 meter hoogte mogelijk is binnen 850 meter van de centrale schoorsteen. Hoger bouwen is binnen die 850 meter alleen mogelijk indien met onderzoek wordt aangetoond dat de verspreiding van de lucht onder een vastgestelde norm blijft.
Daarnaast moet voor nieuwbouw dichter grenzend aan het terrein van de koffiebrander worden aangetoond of de geurbelasting aanvaardbaar is. Ook wordt gekeken om, bijvoorbeeld bij verhoging van de productie, extra bronnen naar de centrale schoorsteen te leiden. Die maatregel zorgt ervoor dat de geur wordt verspreid en verdund.
Over de voortgang van het bestemmingsplan Thomas à Kempisplantsoen wordt de gemeenteraad binnenkort geïnformeerd.