Utrechtse hoedenzaak viert 100-jarig jubileum en is nu hofleverancier: 'Ik glim van trots'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Vroeger was de hoed overal te zien op straat, je ging toen niet zonder de straat niet op. Nu is dat anders, nog weinig mensen dragen een hoed. Toch zijn er nog altijd hoedenwinkels, zo ook Hoedenzaak Jos van Dijck. Al 100 jaar verkoopt de winkel in de binnenstad van Utrecht hoeden. Vandaag kreeg de zaak het predicaat Hofleverancier uitgereikt van de locoburgemeester.
Fransesco Baldi, kleinzoon van de oprichtster van de winkel, mocht vandaag het predicaat Hofleverancier in ontvangst nemen. Locoburgemeester Susanne Schilderman overhandigde Baldi het predicaat. "Ik glim van trots, ik ben ook trots op oma."
In 1923 richtte Baldi's oma Jos van Dijck de hoedenzaak in de Bakkerstraat op. "Mijn oma had Duitse grootouders. En verhuisde ooit terug naar de Duitse grens." Maar toen Van Dijck ziek werd, had de dokter een oplossing. "De dokter zei: verhuis terug naar de stad en zoek een activiteit, en dat werd de hoedenwinkel."

Hoeden populair

Honderd jaar lang zijn er hoeden verkocht in de Bakkerstraat. Vroeger was de hoed heel populair, vertelt Baldi: "Toen mijn oma begon, was zij de vijfde hoedenzaak in de Bakkerstraat. Toen het minder populair werd, hielden ze er een voor een mee op. Wij bleven over." Maar bij Van Dijck gaat het nog hartstikke goed. Inmiddels is er zelfs een webshop waar klanten hoeden kunnen kopen.
Het is niet per se zo dat Jos van Dijck ook echt hoeden levert aan het Koninklijk Huis, maar het predicaat Hofleverancier wordt gegeven aan bedrijven die een belangrijke plek hebben in de regio. En als het aan Baldi ligt, blijft zijn hoedenwinkel nog lang bestaan. "We gaan gewoon door. Als ik in de voetsporen van mijn vader treed, dan zit ik hier nog als ik 80 ben. In de Bakkerstraat met een hoed op, maar wel een andere dan die ik nu op heb."
© RTV Utrecht / Jasper Witte