Utrechts onderzoek concludeert: vruchtensap niet zo ongezond als eerder gedacht

© Pixabay
Utrecht - Puur vruchtensap is niet zo slecht voor de gezondheid als dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdrank. Tegelijkertijd is het niet geschikt als vervanging van het eten van fruit, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht.
Floor Scheffers onderzocht voor haar proefschrift of het drinken van puur vruchtensap zonder toegevoegde suikers of andere toevoegingen een alternatief kan zijn voor het eten van fruit of dat het beter vermeden kan worden, zoals frisdrank. De onderzoeker, die begeleid werd door het RIVM en het UMC Utrecht, keek hier naar het effect bij mensen met een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of astma. Scheffers concludeerde dat puur vruchtensap niet zo gezond is als fruit, maar ook niet zo ongezond als frisdrank.
Hoewel puur vruchtensap geen vervanger is van puur fruit, kan zo nu en dan een glas geen kwaad. Met enige regelmaat puur vruchtensap drinken (tot zeven glazen per week) bleek zelfs gunstig voor het risico op hart- en vaatziekten, maar een verband met diabetes type 2 en astma is niet gevonden.
Wel wordt benadrukt dat het bewijs nog beperkt is. Om die reden concludeert de onderzoeker dat het af te raden is om puur vruchtensap te drinken als vervanger voor fruit. Dit omdat puur vruchtensap nauwelijks 'vult' er er relaties veel suikers in zitten. Maar het drinken van puur vruchtensap hoeft niet, zoals dranken met toegevoegde suikers, volledig te worden afgeraden.

Voedingsadvies

De voedingsadviezen over het drinken van puur vruchtensap verschillen per land. In Nederland meldt de Gezondheidsraad om zo min mogelijk puur vruchtensap te drinken, maar in de richtlijnen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninklijk wordt gemeld dat fruit gedeeltelijk kan worden vervangen door puur vruchtensap.