Waarschuwing voor mogelijk frauduleuze '2050 Paris'-collectanten: 'Geen enkele verantwoording over donaties'

Een collectebus.
Een collectebus. © ANP
Utrecht - Er wordt gewaarschuwd voor collectanten die in de regio Utrecht namens een organisatie genaamd 2050 Paris vragen om een financiële bijdrage. "Er wordt geen verantwoording afgelegd over de besteding van gedoneerd geld", stelt Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).
Een woordvoerder van de toezichthouder zegt al meerdere meldingen te hebben ontvangen uit onze regio. 2050 Paris is vernoemd naar de bekende klimaatdoelstellingen, daarvoor zou het geld ook gebruikt moeten worden. Via een QR-code wordt een eventuele donateur naar "een zeer gelikte site geleid".
Maar zodra er contact wordt gezocht, volgt er geen antwoord. Ook is er geen KVK-nummer, aldus het CBF. "Het geeft weinig controleerbare informatie. Er wordt geen verantwoording afgelegd aan de hand van een financieel verslag, laat staan dat er sprake is van een jaarverslag gecontroleerd door een kascommissie of accountant. Verder konden we ook geen informatie vinden over het bestuur van 2050 Paris."
Organisaties die willen collecteren, kunnen zich melden bij het CBF, dat er een wervingsrooster erop nahoudt. "Dit is om de druk op de voordeur geleidelijk te verdelen." Ook dit is niet gedaan door 2050 Paris. "Wij kunnen hierdoor de vragers met zorgen over deze organisatie niet geruststellen."
Het CBF heeft inmiddels wel een reactie ontvangen van Paris 2050, waarin ze aangeven geen goed doel te zijn, maar een project van een commercieel bedrijf, ESG Global Marketing 2050 B.V. (gevestigd in België). Het CBF heeft het bedrijf uitgenodigd voor een nadere toelichting, zo staat te lezen op hun site.