In de toekomst wordt parkeren voor leraren bij scholen minder duur, maar niet gratis

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Utrechtse scholen krijgen in de toekomst parkeerkorting voor leraren van buiten de stad die bij de school willen parkeren. Dat is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad. Ook moet er goedkope parkeerruimte komen in parkeergarages, die van de gemeente zijn. Hoe de regeling er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.
Een voorstel van het CDA om parkeervergunningen voor leraren bij scholen gratis te maken, haalde het niet. Dat betekent dat scholen wel zullen moeten blijven betalen voor een parkeervergunning. Dit gaat in de toekomst voor alle scholen in de stad gelden, omdat dit college in de hele gemeente betaald parkeren wil invoeren.

Autoloos

Op sommige plekken zoals in de nieuwe wijk Merwede en delen van Leidsche Rijn is helemaal geen plek voor auto’s om te parkeren, behalve in een paar spaarzame parkeergarages. De wethouder belooft dat in de garages van de gemeente ook korting komt voor scholen en leraren. Daarnaast gaat hij in gesprek met particuliere eigenaren van garages om een korting te bedingen.
De voorstellen waren onderdeel van een debat over het lerarentekort in Utrecht. Dat dit tekort schadelijk is voor het onderwijs, daar is de hele raad het over eens. Ook wethouder Eelco Eerenberg (D66) vindt dat er wat moet gebeuren om de problemen op scholen op te lossen.
De PvdA kwam met een voorstel om bij nieuwe woningbouwprojecten voorrang te verlenen aan cruciale beroepen, waaronder leraren. De wethouder zegde toe dat hij daarnaar wil streven.