Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft opnieuw motie van wantrouwen in debat over Utrechtse parkeerapp

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als een kat met negen levens heeft wethouder Lot van Hooijdonk opnieuw een kritisch debat over haar functioneren overleefd. Dit keer ging het over de grote problemen met de nieuwe parkeerapp. Ondanks dat vriend en vijand het erover eens is dat die parkeerapp een fiasco is, weigert wethouder Van Hooijdonk excuses voor haar handelen aan de raad en de inwoners van de stad aan te bieden.
Wel gaf Van Hooijdonk meerdere keren aan dat het haar spijt dat de invoering van de nieuwe parkeerapp zo slecht is gegaan. “Ik vind het vervelend dat mensen in de stad er last van hebben gehad.” Toch weigert ze om haar excuses aan te bieden over haar eigen optreden. Bij aardbevingsschade en de toeslagenaffaire zijn excuses op zijn plaats vindt de wethouder. “Dat vind ik toch wel van een andere orde dan een gebruiksonvriendelijke dienst”, zei de wethouder in de raad.

Knieval

Met deze kleine knieval waren coalitiepartijen meer dan tevreden. En dus mag de wethouder opnieuw blijven zitten. Opvallend in het debat is de rol van de PvdA en Student & Starter in deze crisis. In het verleden hebben deze partijen meerdere keren het vertrouwen in wethouder Van Hooijdonk opgezegd. Zo diende de PvdA in 2019 samen met anderen nog een motie van wantrouwen in die de wethouder opriep om af te treden. Die motie haalde het destijds niet. Ook Student & Starter steunde die motie. In het verleden werden er zeven pogingen gedaan om de wethouder de laan uit te sturen, geen daarvan haalde een meerderheid omdat de coalitiepartijen de wethouder bleven steunen.
Maar in het debat vandaag maakten de PvdA en Student & Starter een draai van 180 graden. Deze wethouder valt niets te verwijten, vinden ze nu. Vonden ze wethouder Van Hooijdonk voorheen ongeschikt voor haar functie, nu ze in de coalitie zitten hebben ze alle vertrouwen dat deze wethouder haar functie goed kan uitvoeren. Het toont aan dat de coalitie niet zit te wachten op een crisis waarbij een wethouder wordt weggestuurd.

Buitenstaander

Het debat was in eerste instantie aangevraagd door de VVD, waarna nagenoeg de gehele oppositie aansloot. Fractievoorzitter Marijn de Pagter van de VVD keek terug op een commissievergadering van vorige week. Daarin werd eerder al over de parkeerapp gediscussieerd en daar weigerde de GroenLinks-wethouder ook al om excuses te maken. “Het leek voor mijn fractie alsof we zaten te luisteren naar een buitenstaander, een analist, iemand die vertelde wat er mis is gegaan zonder daar zelf onderdeel van te zijn”, zei de oppositieleider tijdens het debat. “Mijn fractie zag geen wethouder die zich verantwoordelijk voelde en verantwoordelijkheid nam. Sterker nog: we zagen een wethouder die de verantwoordelijkheid voor de fouten bij ambtenaren leek neer te leggen, omdat die haar niet hadden geïnformeerd.”
De Pagter verweet de wethouder verder dat ze het project bagatelliseert. Bert van Steeg (CDA) heeft ook geen vertrouwen meer in de GroenLinks-wethouder. “Dit project is niet in goede handen bij de wethouder.” Mahmut Sungur (DENK) noemde het beleid van de wethouder "asociaal", en Charlotte Passier (Volt) vindt dat het Van Hooijdonk "ontbreekt aan compassie". Ook andere oppositiepartijen waren hard in hun commentaar. David Bosch (UtrechtNu!): “Het is een grove schande.” Yvonne Hessel (Utrecht Solidair): “Totaal ongeschikt voor haar functie.”
De coalitiepartijen daarentegen waren eensgezind mild voor Van Hooijdonk. Zo vinden GroenLinks en D66 dat de wethouder wel degelijk excuses gemaakt heeft, alleen met andere woorden. Diverse coalitiepartijen noemden het debat regelmatig een "woordenspelletje".
Mijn fractie zag geen wethouder die zich verantwoordelijk voelde en verantwoordelijkheid nam.
Marijn de Pagter (VVD)

Moties van afkeuring en wantrouwen

Uiteindelijk werden er twee moties ingediend. Een motie van afkeuring werd door de hele oppositie gesteund. Een motie van wantrouwen werd alleen gesteund door VVD, CDA, DENK, UtrechtNu!, Utrecht Solidair, EenUtrecht en Stadsbelang Utrecht. Het verschil tussen deze twee moties is dat een motie van afkeuring gezien kan worden als een stevige gele kaart, terwijl een aangenomen motie van wantrouwen onherroepelijk tot het aftreden van de wethouder zou hebben geleid. In totaal heeft Van Hooijdonk nu acht moties van wantrouwen en afkeuring overleefd. Voor Utrechtse begrippen is dat een unicum.