Utrecht versoepelt regels voor zonnepanelen op monumenten: 'Zoeken bewust de grenzen op'

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht versoepelt de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten. Daardoor kunnen er vanaf het nieuwe jaar meer zonnepanelen worden geplaatst. De aanpassing moet helpen bij de overgang naar duurzame energie.
Als de eigenaar van een monument besluit om zonnepanelen te laten plaatsen, hoeven die niet meer in één stuk te worden geplaatst. Ook is er meer ruimte om zonnepanelen aan de achterkant van een gebouw te plaatsen. "Ook als de panelen wel in het zicht liggen", aldus de gemeente.
Wethouder Rachel Streefland laat weten in een verklaring: "Het is de kunst om de balans te vinden tussen het benutten van erfgoed voor de energietransitie en het koesteren van de cultuurhistorische waarden. Met de nieuwe regels zoeken we daarin bewust de grenzen op."
Eerder dit jaar werd het in de gemeente Utrecht al makkelijker om zonnepanelen te plaatsen dankzij de verordening Erfgoed. Daardoor is er minder vaak een vergunning nodig voor plaatsing.
Overigens hebben meer gemeenten de laatste tijd besloten om de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en in beschermde stadsgezichten te versoepelen. Dat gebeurde onder meer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar ook buiten onze provincie in onder meer Zwolle, Apeldoorn, Ede en Culemborg.