Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

Archieffoto
Archieffoto © ANP
Utrecht - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.
Vooral de afgelopen nachten maakten veel dak- en thuislozen gebruik van de winterkoudeopvang. In de nacht van zondag op maandag, toen het op veel plekken in Nederland had gesneeuwd, sliepen in Utrecht 101 mensen in de extra opvang, in Rotterdam 126 en in Den Haag 68. In Amsterdam verbleven die nacht in totaal 429 mensen in een opvanglocatie van de winterkoudeopvang of de reguliere winteropvang voor dak- en thuislozen.
In Amsterdam en Den Haag zijn mensen 'actief van de straat gehaald', maar in Utrecht was dat volgens een woordvoerder niet nodig. De winterkoudeopvang is een extra opvangregeling in de vier grote steden die opengaat als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt en het te gevaarlijk wordt om buiten te slapen. De opvanglocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gaan dan tegelijk open.