Verdachte van partnermoord Overvecht wil nu alles vertellen: 'Ik heb veel waarheden achtergehouden'

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De 44-jarige Utrechter die op 24 januari zijn vriendin heeft doodgestoken in haar appartement aan de Mexicodreef in Overvecht, heeft daarover niet de hele waarheid verteld. Dat bekende hij vanmiddag in een tussenzitting in zijn zaak in de Utrechtse rechtbank. Op advies van zijn vorige advocaat hield hij tijdens eerdere verhoren dingen achter.
Over de achtergrond van het drama werd tijdens de pro forma-zitting niets gezegd. In een nieuw verhoor bij de politie wil hij nu alle details over het dodelijke steekincident vertellen. Het Openbaar Ministerie legt de man moord dan wel doodslag ten laste.

Eerlijk duurt het langst

Verdachte J.G. had voorheen Gerald Roethof als raadsman. Die heeft hij onlangs verruild voor de Utrechtse advocaat Sandberg, omdat hij naar eigen zeggen nieuwe waarheden gaat prijsgeven. "De vorige advocaat gaf adviezen die niet goed waren. Mijn cliënt wil nog meer vertellen bij de politie", legde de nieuwe advocaat uit.
"Ik ga nu alles letterlijk en gedetailleerd vertellen. Ik heb geen leugens verteld, maar veel waarheden achtergehouden", zei J.G. daar zelf over. Eerder had hij dat niet gedaan, omdat zijn vorige advocaat zou hebben gezegd dat het nadelig voor hem zou kunnen uitpakken bij de rechter.
"Eerlijkheid duurt het langst. De waarheid is belangrijk. Nu wordt er een vertekend beeld van mij gepresenteerd", verklaarde hij vanmiddag. Een eerlijke en uitgebreide verklaring over het drama is ook belangrijk voor de nabestaanden, van wie er velen de zitting bijwoonden. Ook zij zitten nog met veel vragen en onzekerheden.

Aanvullend onderzoek

De nieuwe advocaat van J.G. vroeg ook om aanvullend onderzoek van de appjes tussen zijn cliënt en het slachtoffer. Rubia had drie telefoons en volgens de verdediging is het mogelijk dat daar meer relevante berichten in staan dan tot nu toe aan het dossier zijn toegevoegd.
Verder wil advocaat Sandberg dat een ruimere periode van de bankgegevens van zijn cliënt en het slachtoffer wordt bekeken. De reden daarvoor was niet helemaal duidelijk, maar volgens de advocaat heeft zijn cliënt "veel meer ontvangen van het slachtoffer dan omgekeerd." Na afloop van de zitting wilde hij in het belang van zijn cliënt geen enkele toelichting aan de pers geven.

PBC

Tot 28 december zit J.G. nog ter observatie in het Pieter Baan Centrum in Almere. Deskundigen onderzoeken daar in hoeverre zijn psychische toestand een rol kan hebben gespeeld bij het fatale steekincident. Het rapport van de deskundigen is begin volgend jaar pas gereed. Over hun conclusies kwam nu nog niets daarbuiten.
Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank de zaak kan afhandelen. Op 29 februari is er weer een tussenzitting. Mogelijk komt de verdediging dan met wensen voor aanvullend onderzoek.