Acht Utrechters aangehouden voor oplichting ouderen: vastgebonden en beroofd

Archieffoto
Archieffoto © Pixabay
Utrecht - De politie heeft acht mensen uit Utrecht opgepakt die ervan verdacht worden tientallen ouderen uit het hele land te hebben opgelicht. De slachtoffers werden beroofd terwijl ze dachten dat ze via een datingsite of -app hadden afgesproken met iemand. Van twintig mannen, allemaal 75 jaar of ouder, is in totaal voor ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen zoals sieraden en goud.
De verdachten lieten de oudere mannen geloven dat ze een afspraakje zouden hebben. In werkelijkheid probeerden de verdachten te achterhalen of de slachtoffers waardevolle spullen of geld in huis hadden om hen te kunnen beroven. Daarbij zouden de mannen uit huis zijn gelokt, gedrogeerd zijn of vastgeketend.

Mogelijk meer slachtoffers

De politie heeft meldingen over deze praktijken gekregen van slachtoffers uit onder meer Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. Verwacht wordt dat meer mensen het slachtoffer zijn geworden van de groep. Ook het buitgemaakte bedrag ligt waarschijnlijk hoger, zegt de politie
In het onderzoek zijn ook huizen van de verdachten doorzocht en voertuigen in beslag genomen. De politie vermeldt dat de doorzoekingen tot "zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen" leidden. Daarvan is melding gedaan bij Veilig Thuis. De politie pakte vandaag zeven verdachten op tijdens een gecoördineerde actie, de achtste zat toen al in hechtenis. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden.
Slachtoffers durven er mogelijk niet voor uit te komen en schamen zich misschien, denkt de politie. "Dit is nergens voor nodig, want daders gaan bij dit soort oplichting geraffineerd te werk", stelt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Senioren & Veiligheid.
De politie noemt het van groot belang dat mensen aangifte doen, om daders op te sporen. "Daarom heeft het ook zin om van situaties die langer geleden hebben plaatsgevonden alsnog aangifte te doen."