Aangespoelde griend aangekomen voor onderzoek bij Universiteit Utrecht: 'Waarom was ze alleen?'

© RTV Utrecht
Utrecht - De zeldzame dolfijn die gisteren aanspoelde op Vlieland, is aangekomen bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daar gaat het team van Lonneke IJsseldijk onderzoek doen naar de griend. "Als ik haar zo zie denk ik: wat een mooi dier."
Het was even schakelen gisteren voor Universitair docent Diergeneeskunde, Lonneke IJsseldijk. Ze stond met één been in de sinterklaasactiviteiten toen ze een telefoontje kreeg: er was een zeldzame griend aangespoeld op Vlieland.
IJsseldijk zal als dierenliefhebber niet zeggen dat ze blij is met de aangespoelde dolfijnachtige, maar ze wist wel direct dat haar een interessante week te wachten staat. "Er valt altijd wat te leren, daar ben je wetenschapper voor."
Het dier leeft normaal gesproken in grote groepen in diepe wateren, bijvoorbeeld bij Noorwegen, IJsland en Schotland, maar ook in de Atlantische Oceaan. "Het is lastig om die dieren in het wild te monitoren, één van de methoden om iets te leren is om dode dieren te onderzoeken", legt IJsseldijk uit. "Dat maakt het zo interessant."
Aangespoelde griend aangekomen voor onderzoek bij Universiteit Utrecht
Het is een hele operatie om het dier van 4,5 meter van Vlieland naar Utrecht te krijgen. "Die eilanders weten wel wat ze doen hoor", stelt IJsseldijk gerust. In Utrecht zit de enige faculteit diergeneeskunde van Nederland en bovendien zijn er faciliteiten om onderzoek te doen. "Het dier weegt ruim 1000 kilo, dat leg je niet zomaar even binnen", zegt IJsseldijk. Daarnaast moeten de onderzoekers veilig kunnen werken, een griend kan bijvoorbeeld drager zijn infectieziekten.
Het team van IJsseldijk bestaat onder meer uit dierenartsen en pathologen. Als eerst wordt de huid onderzocht, het grootste orgaan. "Daarna werken we naar binnen toe. We bekijken en bemonsteren alle organen." Na de eerste bevindingen worden vervolgstappen bepaald.
"Wat ik me nu bijvoorbeeld afvraag", zegt IJsseldijk, "is waarom ze alleen was. Ik ken de griend als een sociaal dier dat altijd in grote groepen voorkomt." Het is dus te hopen dat er niet meer grienden aanspoelen. Vaak stranden ze namelijk in groepen, zoals deze zomer in Schotland. IJsseldijk vloog naar Schotland om te ondersteunen bij het onderzoek. In het wereldje van strandingsonderzoekers, kennen mensen elkaar, vertelt ze.
Toch is het bijzonder dat IJsseldijk nu haar onderzoekspijlen op de griend kan richten. Ze hoopt de doodsoorzaak vast te stellen en iets te leren over de populatie in het wild. "De dieren leven uit het zicht, maar wel in gebieden waar veel menselijke activiteiten zijn."
Hoe lang het onderzoek gaat duren, is nog niet te zeggen. "Vandaag gaan we starten met de autopsie en nemen we veel samples." Afhankelijk van wat de onderzoekers vinden, gaan ze verder. "Het is een puzzeltje, het hangt er vanaf welke laatjes er open gaan."