Zonnepanelen weer een stuk goedkoper, maar interesse neemt af

© Pexels
Utrecht - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt de Utrechtse organisatie Milieu Centraal op basis van berekeningen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro. Door die lagere prijs is de terugverdientijd van zonnepanelen twee jaar korter geworden, volgens de berekeningen van de organisatie. Daarbij heeft Milieu Centraal rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025. Met die regeling kunnen huishoudens met zonnepanelen nu nog de stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.

Nico betaalde een kwart minder

Bij Nico Lekkerkerker uit Nieuwegein werden vandaag twaalf zonnepanelen geïnstalleerd. Hij hoefde maar een maand op de levering te wachten en profiteerde ook nog eens van de lagere prijzen. "Een paar jaar geleden hadden we er de financiële middelen niet voor, nu wel", vertelde hij:
'Een paar jaar geleden hadden we er de financiële middelen niet voor, nu wel'

Minder interesse

De interesse voor zonnepanelen is het afgelopen jaar hard teruggelopen, signaleerden installatiebedrijven eerder al. Dat is ook aan de levertijden te zien. Zonnepanelen lagen een jaar geleden pas na zes tot wel negen maanden na aankoop op het dak. Nu kunnen bedrijven vaak al binnen een maand leveren. "Mensen twijfelen over de aanschaf vanwege de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven", zegt Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal.
Een andere factor die meespeelt, is dat in wijken met veel zonnepanelen het risico bestaat dat de panelen op zonnige dagen niet werken. Omdat de spanning op het net dan te hoog wordt, schakelen ze uit.