Luc's Tuinsafari: oerdieren in je herfsttuin

Luc op safari in de regen.
Luc op safari in de regen. © RTV Utrecht
Utrecht - Wie nu naar buiten de tuin in kijkt, ziet over het algemeen een wat troosteloos beeld: het is nat, guur en weinig kleurrijk. Geeft niks. Voor wie wat verder kijkt, is er nog voldoende te zien in onze tuinen. Bioloog Luc Hoogenstein is in een stadstuin in Utrecht en zoekt met eigenaresse Rosa Maria Esteller naar óerdieren.

Met kieuwen op het droge

Het dier waar Luc zijn zinnen op heeft gezet, is familie van de kreeft en garnaal. Hij leefde ooit in zout water, maar het is hem gelukt zich zo aan te passen dat hij nu op het land kan leven. En om het helemaal bijzonder te maken: het dier heeft nog altijd kieuwen in plaats van longen. Ja echt. Die kieuwen zijn aanwezig in de vorm van aangepaste 'poten' van het achterlijf, waarmee de dieren in staat zijn zuurstof op te nemen uit hun omgeving. Nadeel van die kieuwen is dat ze altijd vochtig moeten blijven. Het dier kan dus niet overleven in een droge omgeving.

Pissebedden

Voor wie ook op zoek wil naar deze wonderlijke kreeftachtige: til maar eens een tegel op, of een grote pot. Grote kans dat de pissebed gespot wordt. Want dat is wat Luc in de Utrechtse tuin zocht: pissebedden! Vanaf nu kijken we nooit meer met dezelfde ogen naar deze diertjes, die in nog eetbaar blijken ook.
Weten wat Luc nog meer heeft gevonden in de tuin van Rosa? Kijk dan de decemberaflevering van Luc's Tuinsafari.
Luc op zoek naar kreeften in een tuin zonder water