Utrechtse gemeenteraad stuurt asfalteerplannen terug naar wethouder

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
Utrecht - De Utrechtse raad is kritisch op de plannen van GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk om meer straten in de stad te asfalteren. De wethouder wil klinkers vervangen door rood asfalt om het comfort van fietsers te verbeteren. Veel partijen in de raad zijn daar niet enthousiast over. Volgens hen is het asfalt slechter is het milieu en liggen de kosten voor aanleg en onderhoud van rood asfalt veel hoger.
De aanleiding voor het debat in een commissie van de Utrechtse gemeenteraad is het gedoe rond de Weerdsingel Oostzijde. De wethouder wil die herinrichten, maar de ideeën van de gemeente stuiten op veel bezwaren van de omwonenden. Zo wil Van Hooijdonk de singel asfalteren en moet de rotonde verdwijnen. De bewoners op en rond de singel willen juist klinkers en dat de rotonde blijft.
Om discussies in de toekomst te vermijden deed Van Hooijdonk een voorstel aan de raad met de titel ‘Afwegingskader verharding hoofdfietsroutes’. Een deel van de raad was verbaasd over dit raadsvoorstel. Ze hadden de wethouder om uitleg gevraagd en niet om een concreet voorstel. Maar nu dat voorstel er ligt is er kritiek op de wethouder, van zowel coalitiepartijen als de oppositie.

Niet mekkeren

Raadslid Lisanne Snippe (Partij voor de Dieren) vatte de kritiek bondig samen. Het valt haar op dat in deze nota staat dat de Weerdsingel geasfalteerd gaat worden, terwijl de wethouder in het stuk juist schrijft dat ze voor bijzondere locaties een uitzondering wil maken. “Alles is dichtgetimmerd zodat bewoners niet meer kunnen gaan mekkeren”, zei Snippe in de raad.
Joost Vasters van coalitiepartij D66 liet duidelijk merken dat zijn partij niet akkoord gaat met dit voorstel, tenzij er een aantal ingrijpende wijzigingen worden doorgevoerd. Hij noemde de keuze voor specifieke uitzonderingen willekeurig, waarmee hij nadrukkelijk het verband legde met de Weerdsingel. Hij pleit ervoor die singel onderdeel te laten zijn van de binnenstad, waardoor het automatisch onder de uitzonderingen valt en er dus geen asfalt hoeft te komen.

Participatie

VVD'er Marijn de Pagter benadrukte dat zwart asfalt veel goedkoper is en volgens hem beter voor het milieu, al zijn klinkers nog beter. Maar de meeste nadruk legde hij op de inspraak. “De mening van de buurt moet gewoon een onderdeel van het afwegingskader zijn”, zei hij.
Harm Dijkstra van het CDA noemde het "een ongeloofwaardig voorstel", dat onder andere de klimaatdoelstellingen van de gemeente schoffeert. “Dit is schrijven naar een gewenste uitkomst toe en dat vinden wij niet oké”, zei hij in de vergadering.

Herkenbaarheid

Volgens wethouder Lot van Hooijdonk valt de extra milieuschade van rood asfalt mee. Bovendien denkt zij dat fietsvriendelijke klinkers net zo goed water doorlaten als asfalt. Dit standpunt leidde tot onbegrip bij onder andere de VVD. Verder benadrukt de GroenLinks-wethouder dat het rode asfalt niet alleen voor meer comfort zorgt, maar ook voor de herkenbaarheid. De fietser zou in verwarring raken als hij het ene moment over rode klinkers moet fietsen en dan weer over asfalt.
Yvonne Hessel van Utrecht Solidair gelooft daar niets van. “Zijn mensen niet goed bij hun hoofd als ze niet zien dat een weg met rode klinkers een fietspad is?”, vroeg ze zich hardop af.
Het voorstel is door de commissie teruggestuurd naar de wethouder. Die moet met meer uitleg komen, waarna de raad er eerst nog eens in een commissie over wil praten. Daarna pas kan het naar de voltallige gemeenteraad, die besluit of het wordt aangenomen of niet.