Weten bezoekers Augustinuskerk in Utrecht te vinden na 7 jaar verbouwen? 'Als er maar mensen zitten met een hart'

© RTV Utrecht
Utrecht - De St. Augustinuskerk in Utrecht gaat dit weekend na zeven jaar weer open. In 2016 viel een stuk gipsplaat van het plafond, waardoor de kerk onmiddellijk dicht moest. "We dachten gelijk: dit is einde verhaal. Want als er in Nederland kerken sluiten, gaan ze niet snel weer open."
"Een klein wondertje" noemt Casper Becx het dat er zeven jaar geleden niemand gewond raakte. Toen viel een rozet, een ornament aan het plafond van de kerk, naar beneden. Becx is lid van het Augustinusberaad en vertelt dat er geen slachtoffers waren, maar de kerk aan de Oudegracht moest wel dicht. Het was te gevaarlijk voor bezoekers, een restauratie was noodzakelijk.

Restauratie

Het herstel van het stuk plafond zou snel gaan. Maar de kerk bleek meer mankementen te hebben: scheuren in de muur, een plafond van slechte kwaliteit. Ook moest er een nieuw toilet komen, goede verwarming en het orgel moest worden opgeknapt. De kerk stond jarenlang vol met stellages waar vakmensen aan het werk waren. Na al dat werk gaat de kerk zondag weer open.
Hoe klinkt de Augustinuskerk na zo'n lange verbouwing? "Ik moest helemaal wennen aan de klank. Na zeven jaar weet ik niet meer hoe het klonk", zegt zuster Meijerink van de Zusters Augustinessen van Sint Monica. Voor haar is het geluid in de kerk heel belangrijk, ze zingt in het kerkkoor. Het koor heeft al geoefend in de kerk en dat vond Meijerink fantastisch.

Een volle kerk?

De vraag is hoeveel bezoekers de gerestaureerde kerk gaat trekken. In 2016 huiverde Becx voor de restauratie. Met allerlei kerken die dichtgaan, omgebouwd worden tot bijvoorbeeld appartementen, was hij bang dat de kerk voorgoed dicht ging. Toch heeft hij hoop op een goedgevulde kerk: "Ik denk dat het wel goed komt, maar je moet er wel je best voor doen."
Ongeacht de opkomst gaat de kerk ook een maatschappelijke rol vervullen. "Wij gaan met de kerk allerlei dingen doen om weer leven in de brouwerij te krijgen. Bijvoorbeeld een eettafel organiseren voor daklozen."
"Het is niet belangrijk of het druk wordt, als er maar mensen zitten met een hart. Met minder mensen kan je alsnog genieten van deze kerk", zegt zuster Meijerink. Zij ziet het als haar taak, met de andere mensen van de kerk, om er weer een goede kerkgemeenschap van te maken.
De kerk heeft van buiten een gesloten uitstraling, helemaal toen de poorten tijdens de verbouwing dicht bleven. Becx: "Ik moet wel eens aan mensen uitleggen dat het gebouw geen bank is maar een kerk. Maar als de hekken open staan en er orgelmuziek over de gracht klinkt, wordt dat hopelijk duidelijk."
Aankomende zondag zal de eerste mis in zeven jaar plaatsvinden. Becx: "Het is eigenlijk teruggebracht naar de stijl zoals het was in 1840 toen de kerk is gebouwd." De komende tijd worden nog andere ruimtes gerenoveerd. De kerk verwacht in het najaar van 2024 helemaal open te gaan..