Dierenambulance bezorgd om katten onder motorkap nu het kouder wordt: 'Al drie ernstige gevallen meegemaakt'

© RTV Utrecht
Utrecht - Nu het buiten kouder wordt, zoeken niet alleen mensen een warm en behaaglijk plekje op. Ook katten hebben behoefte aan beschutting en vinden die vaak onder de motorkap van auto's. De Dierenambulance Utrecht moest in de afgelopen weken al drie keer uitrukken voor een zwaargewond of zelfs overleden dier en waarschuwt autobezitters.
"Hoeveel het er ieder jaar zijn, durf ik zo niet te zeggen. Maar altijd als het kouder wordt, krijgen we zulke meldingen", zegt Hettie van Oostenbrugge van de Dierenambulance. "Ik weet dat de Wegenwacht ook weleens naar zulke oproepen toegaat, vaak zijn ze dan al dood."
De dieren vinden altijd wel een gaatje, weet Van Oostenbrugge. "Vanuit de onderkant van de auto wurmen ze zich er gewoon tussen."
Katten gaan ook weleens op een band in de wielkast zitten. "De elektrische auto's van tegenwoordig horen ze niet eens starten. Het gevaar is: als ze erin zitten en de motor - of de draaias in het geval van een elektrische auto - gaat draaien, kunnen ze al gewond raken voordat de auto überhaupt rijdt."
Er is een simpele oplossing: voordat je gaat rijden, even een tikje op de motorkap geven. "Niet iedereen zal dit lezen. Maar hopelijk kunnen we er een paar katten mee redden", zegt Van Oostenbrugge.