Celstraf dronken kapitein die met 2 miljoen liter benzine door Nieuwegeinse Beatrixsluis voer

De Prinses Beatrixsluis in Vreeswijk vanuit de lucht
De Prinses Beatrixsluis in Vreeswijk vanuit de lucht © RTV Utrecht
Utrecht/Nieuwegein - Een 48-jarige schipper is veroordeeld tot 8 weken cel voor varen onder invloed, waarvan vier weken voorwaardelijk. Thomas T. voer op 27 februari 2022 als kapitein op een schip met meer dan twee miljoen liter benzine aan boord.
De man was vorig jaar februari dronken toen hij een vrachtschip de Beatrixsluis in Nieuwegein in voer. Volgens de sluiswachter was hij wel heel lang bezig en botste hij geregeld tegen de sluiswanden. Omdat de kapitein ook met dubbele tong sprak, nam de sluiswachter contact op met de politie.
Agenten zagen T. even later in de kajuit met een fles wijn in zijn handen, waar hij ook uit dronk. Het leek hen geen goed idee om de verdachte zelf aan wal te laten klimmen wegens een hoogteverschil van tien meter.
Op het politiebureau bleek vervolgens uit de blaastest dat de schipper meer dan zeven keer te veel alcohol op had dan toegestaan. Hij verklaarde dat hij twee biertjes had gedronken na zijn dienst. "Ik ben kapitein van het schip, ik ga zeker niet drinken. Ik weet ook dat er benzine werd vervoerd." Volgens hem stond er veel wind toen hij de boot naar binnenvoer.

Geen vaarverbod

Volgens het Openbaar Ministerie was de dronken schipper absoluut niet in staat om een schip veilig te besturen en nam hij een enorm risico. "Hij heeft op een van de belangrijkste vaarwegen in het land een schip gevaren dat geladen was met een enorme hoeveelheid aan benzine. Het is gelukkig goed gegaan met de vracht." Zij eiste ook acht weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk.
Volgens het OM kon er geen vaarverbod op worden gelegd, omdat het onduidelijk is of er een kans is op herhaling. T. wilde niet in gesprek met de reclassering en was woensdag ook niet aanwezig in de rechtbank. Hij staat momenteel ingeschreven op een adres in Tsjechië.